CRVENKA BUDUĆE VOĆNO NASELJE: U bačkoj varošici svaki sokak biće prepoznatljiv po nekom slatkom plodu

Zoran Rajić

17. 09. 2024. u 06:30

CRVENKA će uskoro dobiti prvu "voćnu" ulicu, a namera je da i drugi sokaci u ovoj bačkoj varošici ponesu taj epitet.

ЦРВЕНКА БУДУЋЕ ВОЋНО НАСЕЉЕ: У бачкој варошици сваки сокак биће препознатљив по неком слатком плоду

foto Z. R.

Cilj je, ističe Nikola Vešković ispred "Mladih Crvenke", koji su inicijatori ovog poduhvata, da se Crvenka transformiše u živopisno "voćno naselje".

Nikola je obznanio da je ideja zvanično podržana i da će Ulica Save Kovačevića biti prva u kojoj će se voćke razgranati ispred kuća.

- U januaru ove godine pozvali smo sugrađane da učešćem u anketi odaberu voćku i ulicu u kojoj bi ona bila posađena. Izbor je pao na Ulicu Save Kovačevića, u kojoj će najpre biti posađeno 30 stabala ukrasne japanske trešnje, a u decembru isto toliko sadnica prave trešnje. Za početak će trešnjama biti oplemenjen samo jedan kvart kako bismo procenili uspešnost poduhvata - predočio je Vešković.

Inicijativa je nazvana "Zasadi danas da bi nam sutra bilo slatko", a podržana je kroz projekat "Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji", koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u partnerstvu sa našim Ministarstvom turizma i omladine.

Glas iz Australije

PROŠLOG vikenda, u Ulici Save Kovačevića održan je skup građana, koji su pozvani da odrede sledeće ulice i voćke za sadnju. Već ima predloga da se sade višnje u Vojvođanskoj, za šta je stigao glas i iz Australije, od Crvenčanke koja je živela u ovoj ulici.

- Želja nam je da svaka ulica u Crvenki postane prepoznatljiva po specifičnoj vrsti voća ili sadnica, čime se doprinosi ne samo estetskom izgledu naselja, već i razvoju lokalne privrede i turizma. Zamislite ulice koje mame turiste svojom unikatnošću, gde svaki kutak odiše mirisom svežeg voća i pruža priliku za degustaciju lokalnih proizvoda - naglašava Vešković.

Prema njegovim rečima, Ulica Save Kovačevića biće primer kako se zajedničkim snagama može unaprediti lokalna sredina i oblikovati njena budućnost.

- Planiramo da svake naredne godine proširimo ovaj projekat na druge ulice, svaku sa različitim voćnim kulturama - poručio je Vešković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ SE NE ZAUSTAVLJA: Oborio još jedan rekord Rodžera Federera, evo i koji