PAPRIKA PREPLAVILA PIJACU U PARAĆINU: Počinje sezona spremanja zimnice

Z. R.

18. 09. 2024. u 13:02

„KRALjICA povrća“ okupirala je veliki broj tezgi na zelenoj pijaci u Paraćinu, što je znak da je berba odmakla i da počinje sezona pripreme zimnice.

ПАПРИКА ПРЕПЛАВИЛА ПИЈАЦУ У ПАРАЋИНУ: Почиње сезона спремања зимнице

Foto: Z. Rašić

Kvalitet je veoma šarolik, a takve su i cene. Sitnija i manje mesnata pazari se već za sto dinara po kilogramu, čak i na komad, ali crvenu „ajvarku“ valja platiti od 150 do 200 dinara. Paprika se prodaje i na kutije, ali malo ko od ovdašnjih kupaca pazari na veliko.

- Još uvek proveravam cene, ali sumnjam da će pojeftiniti do kraja septembra i u oktobru. Sadašnja cena paprena je za moj džep, isplativije mi je da kupim nekoliko tegli ajvara u nekom od većih marketa na akciji. Jeste da nije domaći, ali donosi uštedu – razmišlja naglas Marina Petković, koja je razgledala povrće na pijaci.

Foto: Z. Rašić

Sa druge strane, paprikari tvrde da je cena ista kao prošle godine, a proizvodnja skuplja jer je, zbog suše, trebalo mnogo zalivati.

- Na cenu paprike utiče i cena radne snage za sadnju i berbu. Dnevnica je ove sezone 5.000 dinara, što je preskupo, ali i po toj ceni do radnika se dolazi sve teže – objašnjava porodica Nikolić, koja godinama prodaje papriku na paraćinskoj pijaci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje