INFARKT KOSI VOJVOĐANE: U Subotici se danas obeležava Svetski dan srca

J. L.

27. 09. 2024. u 06:30

Od bolesti srca i krvnih sudova u Severnobačkom okrugu je tokom 2023.godine umrlo 1.334 osobe, što je sa 50,7 odsto od ukupno preminulih te su kardiovaskularne bolesti ubedljivo vodeći uzrok smrti.

ИНФАРКТ КОСИ ВОЈВОЂАНЕ: У Суботици се данас обележава Светски дан срца

Foto: TV Subotica

Zato će, pod motom „Aktivan pristup može da spasi živote”, danas na četiri lokacije u Subotici biti obeležen Svetski dan srca.

Ulična akcija realizovaće se od 10.30 časova kada će volonteri razgovarati sa sugrađanima i deliti promotivni materijal, dok će u prostorijama Crvenog krsta u Bojana Konovec sa volonterima, održati jednu radionicu, kada će se demonstrirati i praktična primena automatskog defibrilatora. Takođe, u centru grada održaće se i Bazar zdravlja a svi zainteresovani moći će da provere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, da odrede BMI, te da dobiju i neophodne savete lekara.

-Kardiovaskularne bolesti se mogu sprečiti, jer su prouzrokovane preventabilnim faktorima. One se u velikoj meri mogu prevenirati i kontrolisati usvajanjem zdravih životnih navika, poput pravilne ishrane, redovnim bavljenjem fizičkom aktivnošću, te pripadnost kategoriji nepušača - objašnjava dr Mirjana Dakić.- Postoje neki simptomi koji ukazuju da se potencijalno radi o srčanim bolestima. To su brzo zamaranje, ubrzan rad srca, kratak dah,osoba sa dobrom kondicijom se brzo zamara, nesvestica i drugi simptomi, koji zahtevaju da se osoba javi lekaru. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NEVIDLJIVI EKOLOŠKI NEPRIJATELJ: Kako mikroplastika ugrožava životnu sredinu i ljudsko zdravlje