PODIZANJE SVESTI ČUVA ŽIVOTE: Kraljevčani redovno sprovode obuku o ponašanju prilikom zemljotresa

G. ĆIROVIĆ

01. 10. 2024. u 11:23

Poučeni iskustvom od 3. novembra 2010. kada je snažan zemljotres od 5,4 rihtera zadesio kraljevački kraj, Kraljevčani nekoliko minulih godina redovno održavaju edukacije o ponašanju prilikom zaemljotresa, kao i vežbe evakuacije, usmerene ponajviše prema osnovcima i srednjoškolcima.

ПОДИЗАЊЕ СВЕСТИ ЧУВА ЖИВОТЕ: Краљевчани редовно спроводе обуку о понашању приликом земљотреса

G.Šljivić

Tako će i ove godine 11. oktobra, povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, u svim osnovnim školama na teritoriji Kraljeva, kao i u pet srednjih škola, biti održana zajednička, simultana vežba evakuacije učenika i zaposlenih u slučaju zemljotresa.

G.Šljivić

Vežba evakuacije

Ova vežba, pod nazivom „Kraljevo 2024“ i sa ciljem upoznavanja sa procedurama u slučaju eventualne elementarne nepogode, kao i lane sprovešće se u organizaciji kraljevačke Civilne zaštite, ovdašnje Školske uprave, lokalne samuprave, Sektora za vanredne situacije i Crvenog krsta.

G.Šljivić

 

- Tokom vežbe demonstrira se više elemenata civilne zaštite, od bezbedne evakuacije i provere sistema veze i uzbunjivanja, preko edukacije lične i uzajamne zaštite, do upoznavanja sa putevima evukacije i mestima okupljanja – kaže Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite kraljevačke GU.

G.Šljivić

Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja civilne zaštite u Kraljevu

Na ovaj način, prema njegovim rečima, kratkoročno se postiže jačanje zajednice na katastrofe, dok se dugoročno podiže svest kod stanovištva o potrebi preduzimanja prevetivnih mera na smanjenju rizika od katastrofa i zaštiti života.

G.Šljivić

 

- U slučaju zemljotresa nije toliko bitna brzina evakuacije, koliko bezbednost i poznavanje procedura - dodaje Maksimović, podsećajući na važnost četiri „NE“ prilikom evakuacije - „ne guraj“, „ne trči“, „ne govori“ i „ne vraćaj se“.

PREVENTIVA

POSLE zemljotresa koji je 2010. u Kraljevu ponajviše razorio Gradsku koloniju, Sijaće Polje, Jarčujak i Grdicu, kao i obližnja sela Sirču, Šumarice i Vitanovac, sve ovdašnje školske zgrade su u sklopu preventivnog delovanja dodatno ojačane posebnim sistemima DC90 što je doprinelo značajnom poboljšanju njihove konstruktivne stabilnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RASIPANJE HRANE: Globalni problem koji ima duboke ekološke, ekonomske i socijalne posledice