LIKER OD ORAHA: Saveti stručnjaka Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ

03. 10. 2024. u 15:55

-DOBAR liker je spoj rakije, koja se koristi kao baza, i voća koje rakiji predaje svoje karakteristične arome – kaže diplomirani inženjer Vesna Jevtić, savetodavac za Prehrambenu tehnologiju Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Jagodini.

ЛИKЕР ОД ОРАХА: Савети стручњака Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Јагодини

Foto:PSSSJ

Jedan od najpoznatijih likera kod nas jeste liker od oraha. Za pripremu likera kao bazu najbolje je koristiti lozovaču, komovicu ili jabukovaču zbog povoljnog uticaja na očuvanje osnovne arome u piću. Kvalitet vode ima važnu ulogu, pa zato treba koristiti destilovanu vodu. Šećer se koristi u vidu sirupa uz mogućnost karamelizacije šećera radi dobijanja nijanse željene boje. Pre prženja šećera može mu se dodati malo limunovog soka, limunske kiseline ili belog vina.

-Za liker od zelenih oraha potrebno je 20 komada zelenih oraha, 250gr šećera i litar rakije. Zelene orahe iseći na polovine ili četvrtine, pomešati sa šećerom i staviti u teglu od 2 litara. Ostaviti da stoji na suncu najmanje 15 dana. Posle toga iscediti orahov macerat, sipati rakiju i ostaviti liker da stoji najmanje još dva meseca – otkriva Vesna Jevtić jedan od recepata.

Foto:PSSSJ

Liker može da se pravi i od 40 mladih zelenih oraha, kilograma šećera, litra rakije i jednog do dva prutića vanile.

-Ubrati mlade zelene plodove oraha, veličine od jednog do dva centimetra, oprati, osušiti, pa sitnije plodove zarezati, a krupnije prepoloviti. U veću teglu staviti orahe i šećer ili istu količinu meda, pomešati, pa zaliti rakijom i po želji dodati vanilu. Teglu zatvoriti i staviti na sunčano mesto da odstoji 40 dana. Za to vreme svakodnevno mešati sadržaj , dok se sav šećer ne rastopi. Posle 40 dana, teglu skloniti sa sunca, pa tečnost procediti kroz gazu i sipati u staklene flaše. Dobro zatvoriti i ostaviti na tamnom mestu oko dva meseca da liker dobije punu aromu – otkriva Vesna Jevtić drugi recept.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

GINEM, USTAJEM, BORIM SE - TO JE SVE ŽIVOT: Andrija Milošević je naučio da mora biti ratnik da bi opstao u današnjem svetu (VIDEO)