LIKER OD ORAHA: Saveti stručnjaka Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Jagodini

Zorica Gligorijević

03. 10. 2024. u 15:55

-DOBAR liker je spoj rakije, koja se koristi kao baza, i voća koje rakiji predaje svoje karakteristične arome – kaže diplomirani inženjer Vesna Jevtić, savetodavac za Prehrambenu tehnologiju Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Jagodini.

ЛИKЕР ОД ОРАХА: Савети стручњака Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Јагодини

Foto:PSSSJ

Jedan od najpoznatijih likera kod nas jeste liker od oraha. Za pripremu likera kao bazu najbolje je koristiti lozovaču, komovicu ili jabukovaču zbog povoljnog uticaja na očuvanje osnovne arome u piću. Kvalitet vode ima važnu ulogu, pa zato treba koristiti destilovanu vodu. Šećer se koristi u vidu sirupa uz mogućnost karamelizacije šećera radi dobijanja nijanse željene boje. Pre prženja šećera može mu se dodati malo limunovog soka, limunske kiseline ili belog vina.

-Za liker od zelenih oraha potrebno je 20 komada zelenih oraha, 250gr šećera i litar rakije. Zelene orahe iseći na polovine ili četvrtine, pomešati sa šećerom i staviti u teglu od 2 litara. Ostaviti da stoji na suncu najmanje 15 dana. Posle toga iscediti orahov macerat, sipati rakiju i ostaviti liker da stoji najmanje još dva meseca – otkriva Vesna Jevtić jedan od recepata.

*Uzmi 20% bonusa za LIVE!
Aktiviraj bonus uz odigrani tiket od 4+ para, uplatom od 1.000RSD i kvotom od 5.00 ili više!*

Foto:PSSSJ

Liker može da se pravi i od 40 mladih zelenih oraha, kilograma šećera, litra rakije i jednog do dva prutića vanile.

-Ubrati mlade zelene plodove oraha, veličine od jednog do dva centimetra, oprati, osušiti, pa sitnije plodove zarezati, a krupnije prepoloviti. U veću teglu staviti orahe i šećer ili istu količinu meda, pomešati, pa zaliti rakijom i po želji dodati vanilu. Teglu zatvoriti i staviti na sunčano mesto da odstoji 40 dana. Za to vreme svakodnevno mešati sadržaj , dok se sav šećer ne rastopi. Posle 40 dana, teglu skloniti sa sunca, pa tečnost procediti kroz gazu i sipati u staklene flaše. Dobro zatvoriti i ostaviti na tamnom mestu oko dva meseca da liker dobije punu aromu – otkriva Vesna Jevtić drugi recept.

*Uzmi 20% bonusa za LIVE!
Aktiviraj bonus uz odigrani tiket od 4+ para, uplatom od 1.000RSD i kvotom od 5.00 ili više!*

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

NAJNOVIJA vremenska prognoza evopskih stručnjaka za avgust pokazuje prohladniji početak meseca u centralnim delovima Evrope, ali se već nagoveštava povratak suptropskog grebena i novog talasa vrelog vremena. Usled prisustva niskog pritiska na severu kontinenta, stvaraju se uslovi za novi toplotni talas koji će pogoditi veći deo Evrope, piše Severe Weather Europe.

04. 08. 2025. u 20:19

Komentari (0)

POVAMPIRILO SE USTAŠTVO: Desetine hiljada Hrvata peva Ajmo, ajmo, ajmo ustaše! (VIDEO)