SRBIJE NEMA BEZ NJENIH SELA: Četvrte "Miholjske susrete" u Jaši Tomiću otvorio ministar Milan Krkobabić

B. G.

08. 10. 2024. u 16:01

MANIFESTACIJU "Miholjski susreti sela" u selu Jaša Tomić, u opštini Sečanj u Banatu, koja se održava četvrti put, otvorio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

СРБИЈЕ НЕМА БЕЗ ЊЕНИХ СЕЛА: Четврте Михољске сусрете у Јаши Томићу отворио министар Милан Кркобабић

S. Mladenovski

On je istakao da Srbije nema bez njenih sela.

- Naročito su ona pogranična temelj opstanka i svi aspekti življenja u ovim rubnim delovima, od privrednih do kulturnih i sportskih zaslužuju punu podršku Srbije, tako da svi koji žive u njima, a naročito mladi ljudi, vide boljitak - naglasio je ministar, koji je sa saradnicima posetio i selo Boka, gde je i razgovarao sa 18 dobitnika kuća u ovom mestu.

- Tokom prethodne četiri godine kroz programe Ministarstva, u Sečnju je bespovratnim stredstvima pomognut rad tri zadruge, useljeno je 86 napuštenih seoskih kuća, dodeljen je minibus za prevoz seoskog stanovništva, kao i sredstva za organizovanje "Miholjskih susreta sela" - istakao je Milan Grubor, zamenik predsednika Opštine Sečanj.

Pogranično selo Jaša Tomić nije, naravno, slučajno odabrano za četvrtog domaćina manifestacije "Miholjski susreti sela", ono to po nizu specifičnosti, bogatoj istoriji i kulturi, svakako zaslužuje.

Zanatlije i folkloraši

BROJNI izlagači na "Miholjskim susretima sela" u Jaši Tomiću prezentovali su sve svoje vrednosti rukotvorine, stare zanate, domaću radinost, kao i nezaobilaznu gastronomsku ponudu. Mališani iz nekoliko lokalnih kulturno-umetničkih društava sjajnim folklorom, nošnjama i željom da dostojno predstave stare narodne igre svog kraja bili su u glavnoj ulozi i zaslužili su brojne aplauze.

- Kroz ovu manifestaciju smo želeli da pokažemo sve naše specifičnosti, kao i naše bogatsvo kroz kulturu, istoriju i tradiciju - istakla je Miljana Milošević, direktor Turističke organizacije opštine Sečanj.

Ona je napomenula da je Jaša Tomić sjajan izbor i da je pre njega još nekoliko sela iz ove opštine u srednjem Banatu bilo domaćin i predstavilo svoje specifičnosti i kuriozitete.

Najmlađi stanovnici Jaše, Boke, Sečnja, Sutjeske, Jarkovca i ostalih sečanjskih sela imali su priliku da tokom manifestacije učestvuju u umetničkim radionicama. Dostupna im je bila i izložba fotografija nastalih tokom leta, za vreme trajanja foto-safarija Jaša Tomić, u kojem je više od 120 fotografa iz Srbije i inostranstva predstavilo ovo banatsko selo kroz svoje objektive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIKSI NAŠAO ZAMENU, TRENIRA SA ORLOVIMA: Novi igrač se priključio reprezentaciji Srbije