I U INVALIDSKIM KOLICIMA DO TRONA: Paraćinsko Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara osvojilo dva pehara za tri godine (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

10. 10. 2024. u 06:30

ZA osamnaest godina, koliko postoji, Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara "Paraćin" izvuklo je iz kuća na desetine svojih članova u invalidskim kolicima, vraćajući im nadu da, iako fizički hendikepirani, još mogu da žive punim plućima. I ne samo to, nego i da pobeđuju i diče se brojnim sportskim uspesima.

И У ИНВАЛИДСКИМ КОЛИЦИМА ДО ТРОНА: Параћинско Удружење параплегичара и квадриплегичара освојило два пехара за три године (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Ekipa ovog udruženja, koje okuplja članove iz desetak opština u Srbiji, nedavno se tako vratila iz Vrnjačke Banje, gde su održane 32. Republičke igre paraplegičara i kvadriplegičara. I - po sistemu "Dođoh, videh, pobedih" - doneli su u Paraćin pobednički pehar u konkurenciji više od 200 učesnika iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Foto: Privatna arhiva

 

- Zvuči neverovatno, ali za tri poslednje godine dva puta smo osvajali šampionski pehar. Ovo nije uspeh nego više od toga, jer smo pobedili gradove kao što su Novi Sad, Kragujevac, Smederevo... A oni imaju budžete i po nekoliko miliona dinara, dok smo mi mali i stalno u finansijskoj oskudici - veli, za "Novosti", Dimitrije Blagojević, čelnik udruženja od osnivanja 2006. godine.

Kobne povrede u saobraćaju

VIŠE od 80 odsto paraplegičara završilo je u invalidskim kolicima zbog povrede kičmenog stuba u saobraćajnim nesrećama, te zbog padova i skokova u vodu. Tako je paraolimpijac Dimitrijević teško povredio kičmu prilikom skoka u Mlavu, a naš sagovornik je hendikepiran od svoje 22. godine zbog saobraćajne nesreće.

U paraćinskom udruženju su takmičari iz različitih krajeva Srbije. Ekipa je i bukvalno bila šampionska, sa dva nekadašnja svetska i paraolimpijska prvaka. Željko Dimitrijević na poslednjim Igrama u Parizu nosio je zastavu Srbije i osvojio bronzanu medalju. Mladi Filip Jovanović (19) iz Donjeg Vidova igra veoma uspešno košarku u kolicima u Nemačkoj, Milan Mićović pravo je čudo od deteta u šahu...

- Dimitrijević je iz okoline Žagubice, Katarina Trifunović (17), najmlađi naš član, iz Markovca je kod Velike Plane. Ona je velika nada u streljaštvu. Skockali smo zaista odličan tim, pa nije ni čudno što smo u konačnom plasmanu za osam poena iza sebe ostavili Čačak, dok je Smederevo bilo treće. Discipline su bile stoni tenis, atletika, šah i pikado - kaže Blagojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

NADAO SAM SE DA OVAJ DAN NIKAD NEĆE DOĆI: Federer poslao dirljivu poruku Nadalu (FOTO)