DUŠAN KRSTIĆ (26) OSTVARUJE SNOVE: Prvi je Srbin koji je pobedio u planinskoj trci na Julijskim alpima (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

13. 10. 2024. u 07:00

ROĐENI Paraćinac Dušan Krstić (26) asistent je i doktorand na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a ujedno je i prvi Srbin koji je pobedio u planinskoj trci na Julijskim alpima u Sloveniji, ostavivši iza sebe 418 trkača iz 35 zemalja sveta.

ДУШАН КРСТИЋ (26) ОСТВАРУЈЕ СНОВЕ: Први је Србин који је победио у  планинској трци на Јулијским алпима (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

U pitanju je jedna od trka iz Ultra maraton Mon Blan (UTMB) svetske serije, sa stazom dužine 17,3 kilometra i sa 580 metara uspona, što je Dušan savladao za sat i 14 minuta. Iako je nakon ove trke nastupao sa reprezentacijom Srbije na još jednoj trci u Sloveniji, ovu pobedu smatra najvećim uspehom u svojoj sportskoj karijeri.

- Istrčao sam dosad oko 400 trka i osvojio preko 300 medalja, ali ovo mi je jedna od najvažnijih i najlepših. Ono o čemu sam maštao, postalo je stvarnost. Bila je to ogromna fizička i mentalna borba, priseća se  ovaj mladi atletičar.

Foto: Privatna arhiva

Dušan je od detinjstva bio brži od svojih vršnjaka, pa  se ljubav prema trčanju kod njega razvila od malih nogu. Član reprezentacije Srbije prvi put je postao 2016. godine. Kao najdraže, u sećanju su mu ostale trke u kojima je uspevao da premaši svoja očekivanja. Jedna od njih je najseverniji polumaraton na svetu, u Norveškoj, u gradu Tromsu, gde je bio najbrži stranac u konkurenciji trkača iz preko 30 zemalja sveta.

Omiljena mu je i trka na Islandu, pa prošlogodišnja trka u Parizu, gde je u konkurenciji 11.000 trkača bio među 40 najbržih. Nebeske trke ga, takođe, posebno inspirišu, a to je  vid planinskog trčanja na zahtevnim terenima, gde nadmorska visina prelazi i 2000 metara.

Ovaj izuzetan mladić zahvaljujući ogromnoj samodisciplini uspeva da pomiri brojne obaveze na fakultetu sa sportom. Na promociji master inženjera na svom fakultetu proglašen je svojevremeno za najboljeg studenta programa inženjerstvo informacionih sistema.

Krstić, inače, već sedam godina sam sebi pravi plan treninga, a jedan od važnih ciljeva mu je da izbori plasman za Svetsko prvenstvo naredne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOL KOJI JE SRBIJA ČEKALA: Orlovi vode protiv Švajcarske (VIDEO)