PATRIJARH OSVEŠTAO ŠKOLSKU KAPELU: Velika duhovna radost i svečanost u Karlovačkoj bogosloviji

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

17. 10. 2024. u 12:55

PATRIJARH srpski Porfirije, uz sasluženje mitropolita Vasilija i sveštenstva, u Karlovačkoj bogosloviji, osveštao je školsku kapelu posvećenu zaštitniku škole Vasiliju Sremcu, drugom arhiepiskopu srpskom. Kapela je obnovljena i uređena povodom 230 godina ove ugledne ustanove, jednog od ključnih stubova crkvene i državne prosvete.

ПАТРИЈАРХ ОСВЕШТАО ШКОЛСКУ КАПЕЛУ: Велика духовна радост и свечаност у Карловачкој богословији

foto v mitrić

Pored arhijereja, gradskih i drugih zvaničnika, sveštenstva, monaštva, učenika i  profesora škole, gostiju koji su stigli iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske i rasejanja, uživali su i vernici iz Sremskih Karlovaca i okoline, koju su se odavno, kao i njihovi stari, saživeli sa školom i nastavnicima i đacima.

Osvećenje kapele školske je, kako je rekao episkop sremski Vasilije, "veliki dan, jer je, sada, kada je taj čin uradio patrijarh srpski Porfirije, veći dragulj Crkve i škole nego ikad". Protojerej stavrofor mr Jovan Milanović naglasio je veliku zahvalnost patrijarhu za ljubav i sve što je učinio za Bogosloviju, ne samo otkada je na čelu SPC. Patrijarhu su uručeni prigodni pokloni, od srca, koje su mu, pored ostalog, darovali i bogoslovi i gimnazijalci Sremskih Karlovaca. Ukazana je velika ljubav koju gaji prema ovoj školi. Patrijarhu i gostima u čast đaci su otpevali nekoliko pesama uz neizbežnu "Mnogaja ljeta".

Pozdravljajući se, pri odlasku, patrijarjh je rekao, pored ostalog: - Mi smo svoji! Te reči razgalile su domaćine i goste, koji su ovaj događaj ocenili kao sjajan doprinos obeležavanju velikog jubileja.

Bogoslovijom, na čelu sa vrednim rektorom mr Jovanom Milovanovićem, ponosi se i SPC i sav rod, i kako se čulo na svečanosti, "na najbolji način neguju vrednosti koje su iznedrili njeni najbolji đaci u profesori".

- Iz Draginca, kod Loznice, došao sam u Bogosloviju koju sam završio pre 58 leta - rekao nam je prota Stanko Vasić. - Moja škola još više blista i sija u svakom pogledu. Srećan sam zbog toga, i ovo je velika duhovna radost. Srećan sam što sam mogao da uzmem blagoslov od našeg presvetlog patrijarha.

Patrijarh Porfirije blagoslovio je novinara Večernjih novosti Vladimira Mitrića, koji ga je, kao i mitropolita Vasilija i veći broj gostiju, darovao knjigom "Od majke do Crkve", koja je doživela osam izdanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČETVORICA SRBA PROGLAŠENA ZA NEPRIJATELJE UKRAJINE! Tri fudbalska reprezentativca i trener uradili ovo - i našli se na crnoj listi