OSVANUO BOŽIĆNI ŠTAND U PARAĆINU: Već se mogu pazariti badnjak i iznikla pšenica (FOTO)
MADA je drugi dan novogodišnjeg praznovanja, ulice u gradu na Crnici gotovu su prazne, a u centru smo zapazili izdvojeni ulični štand na kome se Paraćincima nude najbitnije stvari za Božić – badnjak i zasađena pšenica.

Foto: Z. Rašić
Zelena, lepo negovana i „podšišana“ pšenica, sa svećom u sredini ili bez, u saksiji sa crvenom mašnicom, može se kupiti po različitim cenama, zavisno od „opremljenosti“ – od 100 do 400 dinara, a dobro raspoloženi prodavac kaže da za božićnu kupovinu nikada nije rano.
Za najradosniji pravoslavni praznik na ovom mestu može se kupiti i badnjak. Kompletno opremljen, sa slamom, prodaje se po ceni od 500 dinara.
Hrast je kod Slovena oduvek bio sveto drvo, pa se za badnjak, koji se unosi u kuću na Badnji dan, seče hrastova grana. Ovaj svečani čin obavljaju isključivo muškarci, najčešće domaćin i njegov sin.
A kad je o božićnoj pšenici reč, ona je simbol napretka, blagostanja, sreće i berićeta, pa je važno da bude bujna i zelena.

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
UPRKOS tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.
03. 06. 2025. u 13:25
Komentari (0)