MEDNI DAN U PARAĆINU: Nema ukusnih mladenčića bez meda (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

21. 03. 2025. u 16:29

POSLE sajma meda, održanog minule subote, u Paraćinu je danas ponovo „medni dan“, odnosno u centru grada proizvođači su postavili nekoliko štandova na kojima su sugrađanima ponudili kvalitetan med različite vrste.

МЕДНИ ДАН У ПАРАЋИНУ: Нема укусних младенчића без меда (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Razlog za današnju uličnu prodaju je pravoslavni praznik Mladenci koji Srpska pravoslavna crkva obeležava sutra. Po tradiciji, praznuju ga svi mladi bračni parovi venčani nakon Mladenaca, odnosno 22. marta prethodne godine, a na trpezi su neizostavni – mladenčići.

Ove tradicionalne poslastice nema bez premazivanja medom, pa otuda i proizvođači danas na ulici – objašnjavaju pčelari za tezgama.

*Uzmi 20% bonusa za LIVE!
Aktiviraj bonus uz odigrani tiket od 4+ para, uplatom od 1.000RSD i kvotom od 5.00 ili više!*

Foto: Z. Rašić

Borika Savić

A od pčelarke Borike Savić dobili smo i njen recept za ukusne mladenčiće: pola litra vode, devet kašika ulja i pet kašika šećera zamesiti sa brašnom i kvascem, u količini potrebnoj da se testo „ne lepi“. Kad nadođe, testo se razvuče oklagijom i mladenčići se vade čašom i peku, a odozgo se premazuju medom i orasima dok su još vrući.

*Uzmi 20% bonusa za LIVE!
Aktiviraj bonus uz odigrani tiket od 4+ para, uplatom od 1.000RSD i kvotom od 5.00 ili više!*

Ovaj starinski recept uvek uspeva. Med se dodaje obavezno da bi „mladencima život bio sladak“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSVOJI KARTE ZA EVROBASKET 2025 i navijaj svim srcem za Srbiju