TRADICIJA U SRBIJI KOJU MNOGI NE ZNAJU: Da li ste čuli za Uskršnjak - nekada je bio neizostavan

Mina Izgarević

17. 04. 2025. u 13:13

DOK se širom Srbije na Veliku subotu u domovima šire mirisi praznične trpeze, jedan tradicionalni obredni kolač, poznat kao Uskršnjak, polako ponovo dobija zasluženo mesto u običajima. Iako ga danas retko ko pravi, Uskršnjak nosi bogatu simboliku i nekada je bio neizostavan deo proslave Vaskrsa.

ТРАДИЦИЈА У СРБИЈИ КОЈУ МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Да ли сте чули за Ускршњак - некада је био неизоставан

Unsplash

U pitanju je kolač koji se mesi dan pred praznik, a jede se na sam dan Vaskrsa. Pravi se od bogatog i slatkog testa, ukrašava se bosiljkom i često se u njega utiskuju slova ili simboli, dok se u njegov centar stavlja belo kuvano jaje - simbol novog života i vaskrsenja. Nekada se verovalo da ovaj kolač donosi sreću, zdravlje i blagostanje, a deca su se darivala upravo njime, kao znakom ljubavi i pažnje.

Danas, Uskršnjak i dalje krasi trpeze pojedinih domaćinstava, kao simbol radosti, zajedništva i praznične topline, ali je njegova tradicija delimično potisnuta savremenim navikama i bržim načinom života. Ipak, sve više porodica odlučuje se da ga ponovo uvede u svoje običaje, bilo zbog nostalgije, bilo zbog želje da se očuva duh starih vremena.

Za one koji žele da naprave ovaj kolač kod kuće, recept je jednostavan, a miris koji se širi tokom pečenja vraća sećanja na detinjstvo.

Recept za Uskršnjak

Potrebno:

  • 500 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 1 kvasac (sveži ili 1 kesica suvog)
  • 100 g šećera
  • 2 jajeta
  • 100 g maslaca ili margarina
  • prstohvat soli
  • rendana korica limuna
  • bosiljak (za ukras)
  • 1 jaje za premaz
  • 1 belo kuvano jaje (za sredinu)

Priprema:

  1. U mlakom mleku rastopiti kvasac i ostaviti da nadođe.
  2. Umutiti jaja sa šećerom i solju, dodati nadošli kvasac, otopljen maslac i limunovu koricu.
  3. Postepeno dodavati brašno i umesiti mekano testo. Ostaviti da raste oko jedan sat.
  4. Oblikovati venac ili hleb, po želji dekorisati obojenim jajima.
  5. U sredinu staviti belo jaje, premazati umućenim jajetom i ukrasiti bosiljkom.
  6. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni.

U vremenu kada se mnoge stare navike zaboravljaju, Uskršnjak predstavlja spoj mirisa tradicije, ukusa detinjstva i radosti praznika. Možda je pravo vreme da se ova lepa i simbolična praksa vrati na naše trpeze.

(Telegraf)

BONUS VIDEO - KAKO SE REŠITI GRIŽE SAVESTI? Dušan Blagojević otkrio u čemu leže ključevi sreće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAMZA IZ NOVOG PAZARA PREDVODI BLOKADERE NA USKRS (VIDEO)