NE ŽELE RUDNIK LITIJUMA:U jagodinskim selima protive se najavi kopanja rude u njihovom kraju (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 05. 2021. u 17:01

MEŠTANI više od deset jagodinskih sela, kojima bi trebalo da prođe trasa firme „Jadar litijum“ za istraživanje ovog metala, moraće da se bore, jer je u pitanju ne samo ekonomski njihov opstanak, već i zdravlje i životi, osnovni je zaključak sinoćne, prve u nizu edukativnih tribina, na kojima će žiteljima biti predočene posledice izgradnje rudnika litijuma.

НЕ ЖЕЛЕ РУДНИК ЛИТИЈУМА:У јагодинским селима противе се најави копања руде у њиховом крају (ФОТО)

Foto: Z. Gligorijević

Ivica Lazarević, član neformalne grupe građana „Eko brigada“, koja je organizator tribina, rekao je da će biti sakupljani i potpisi za peticiju koja će biti predati Skupštini grada.

- Sa sinovima Sašom i Nenadom, koji imaju svoje porodice, u Deonici godinama uzgajamo lubenice na 7 hektara, pšenicu na 2 hektara i kukuruz na hektaru. Ako bi ova istraživanja, ili ako bi se, ne daj Bože, otvorio rudnik, proizvodnja bi bila ugrožena, a naše tri porodice bukvalno ne bi imale od čega da žive. Zabrinut sam i za naše, kao i za zdravlje žitelja cele Jagodine. Nadam se da će lokalna samouprava da nas zaštiti, jer smo ih i birali da bi brinuli o svom narodu – kaže Miodrag Jovanović za „Novosti“.

I Goran Mladenović iz Deonice, koji obrađuje 4 hektara, nadase da će opština da „stane uz njih“. - Crnovrški kraj je ionako pasivniji, dosta ljudi se iselilo. Priča se da mladi treba da se zadrže na selu, a ovako će još više njih da se iseli. A gde da idemo? – zabrinut je Mladenović.

Novak Šarenac, penzioner, smatra da meštani uopšte nisu upoznati sa posledicama, a „velika je tuga za zemlju i naslenide što će neki da polakome i da prodaju svoje njive. To ne sme da se dozvoli“.

Foto: Z. Gligorijević

Veoma je bitno da se istraživanja zaustave, jer od trenutka kada budu ustanovili da ima litijuma, počeće kupovina zemljišta, a potom izgradnja rudnika. Zbog toga je bitno da im u prvoj fazi stavimo do znanja da to ne želimo – ocenjuje za naš list Ivana Pantelić, članica „Eko brigade“ i dodaje da je im je na zahtev za informacije od javnog značaja nadležno ministarstvo odgovorilo da je firmi „Jadar litijum“ d.o.o. odobreno istraživanje u više od deset sela.

EKO BRIGADA

Ksenija Milićević, članica „Eko brigade“, koja će uskoro da bude registrovana u udruženje, kaže da je grupa osnovana s prevashodnim ciljem da se ne dozvole istraživanja litijuma i izgradnja rudnika na ovom području, ali i radi organizovanja akcija, poput čišćenja korita reka, pošumljavanja i edukacionih radionica radi podizanja svesti o zaštiti životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor