SRBIJA PROTIV BRAZILA I ISTORIJE: Mitre, Dušane - zaigrajte tu sambu!

V.D.

24. 11. 2022. u 14:18 >> 14:18

U četvrtak od 20 časova na travnati tepih stadiona "Lusail Ikonik" će istrčati reprezentativci Brazila i Srbije.

СРБИЈА ПРОТИВ БРАЗИЛА И ИСТОРИЈЕ: Митре, Душане - заиграјте ту самбу!

FOTO: Tanjug/AP

Ovo će biti meč koji cela Srbija sa nestrpljenjem iščekuje. Brazilci su prvi favoriti da se po šesti put domognu "boginje". Prva selekcija na FIFA rang listi od osvajanja titule svetskog šampiona na Mundijalu u Južnoj Koreji i Japanu nije uspela da se popne na pobedničko postolje a sada 20 godina kasnije imaju kao i obično najveće ambicije.

"Karioke" su se provozale kroz južnoameričke kvalifikacije. Na 17 mečeva upisali su 14 pobeda i tri remija uz fantastičnu gol razliku 40:5. Brazil ne zna za poraz na poslednjih 15 mečeva a poslednji put su pognute glave napustili teren u finalu Kopa Amerikane kada su izgubili od Argentine minimalnim rezultatom, što je i jedini poraz ovog tima u prethodne tri godine.

Brazilci tokom oktobra i novembra nisu odigrali nijedan prijateljski susret ali su krajem septembra deklasirali dve reprezentacije koje učestvuju na Mundijalu, Ganu sa 3:0 i Tunis sa 5:1. 

U zemlji sambe i kafe nisu bili svi zadovoljni izborom igrača koje je odabrao selektor Tite naročito zbog pozivanja Danija Alveša koji je na pragu pete decenije a uz to nezadovoljstvo je bilo i zbog pozivanja dvojca iz Arsenala, Žezus-Martineli. Naročito oštar u osudama bio je bivši fudbaler Neto koji smatra da je sramotno što je Gabrijel Barbosa koji je jako popularan u Brazilu izostavljen sa spiska.

Bilo kako bilo sastav "karioka" izgleda jako moćno što je pokazao do sada i na terenu.

Cela Srbija će biti uz male ekrane i pratiti nastupe "orlova" na ovogodišnjem Mundijalu a žreb je hteo da kao i pre četiri godine naša reprezentacija bude u grupi sa Brazilom i Švajcarskom. 

Srbija je u kvalifikacionoj grupi osvojila prvo mesto nakon impresivne pobede na gostovanju u Portugalu a čovek odluke je bio niko drugi do Aleksandar Mitrović najbolji strelac u istoriji srpskog tima sa 50 postignutih golova na 76 nastupa. Nakon toga reprezentacija Srbije je zauzela prvu poziciju i u Ligi nacija i tako obezbedila nastup u elitnoj divizije najmlađeg UEFA takmičenja za reprezentacije. 

Ovo će biti 12 nastup za našu reprezentaciju na Mundijalima a treći po redu pod imenom Srbija. Poslednji put su naši reprezentativci prošli grupu još 1998. godine a sećanje na čuvenu Mijatovićevu prečku još ne bledi.

Deluje da je legendarni Dragan Stojković Piksi napravio "hemiju" u reprezentaciji kakva do sada nije viđena. Zalaganje fudbalera i žar sa kojim igraju za grb koji nose na grudima raduje sve ljubitelje fudbala. Očekivanja nacije su velika a naši momci svojim partijama hrabre navijače. Na poslednjem pripremnom meču pred Mundijal Srbija je rutinski savladali Bahrein rezultatom 5:1.

Ono što je do skoro najviše brinulo bile su povrede naša dva najbolja napadača Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića. Fudbaler Juventusa je u potpunosti spreman i postigao je i gol protiv Bahreina dok je nastup popularnog Mitrogola još pod znakom pitanja. Možda će i početi meč sa klupe kao i protiv Portugala kada je ušao u drugom poluvremenu i u poslednjim trenucima meča postigao odlučujući gol za plasman u Katar. 

Uz Mitrovića pod znakom pitanja je i Filip Kostić koji je propustio meč sa Bahreinom dok je u timu Brazila neizvestan nastup Antonija i Markinjosa.

FOTO: AP

Naša reprezentacija je kroz istoriju menjala mnogo imena a sa Brazilom smo se sastali ukupno 19 puta. Poraženi smo čak deset puta i to poslednji put na Svetskom prvenstvu u Rusiji dok smo jedine dve pobede zabeležili na prvom Mundijalu u Montevideu i četiri godine u prijateljskom meču Beogradu na stadionu nekadašnjeg BSK-a.

Brazil je svakako favorit ali ovakve mečeve je teško prognozirati pa smo se odlučili za igru na golove.

NAŠ TIP: UG 2-4 (kvota 1,55)

PATRIOTSKI TIP: Prvo poluvreme gost ukupno golova 1+ (kvota 2,95)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)