LA LIGA NIJE KUP KRALJA: ''Kamp nou'' skoro pet godina čeka pobedu u "El klasiku"

O. M.

19. 03. 2023. u 20:28 >> 20:28

DRUGI od tri ''El klasika'' za mesec dana na programu je ove nedelje, kada u okviru 26. kola španske La lige Barselona dočekuje Real Madrid.

ЛА ЛИГА НИЈЕ КУП КРАЉА: Камп ноу скоро пет година чека победу у Ел класику

FOTO: Tanjug/AP

Pre nešto više od dve nedelje Katalonci su napravili veliki korak ka finalu Kupa Kralja pošto su u prvom polufinalnom meču na stadionu ''Santijago Bernabeu'' pobedili sa 1:0, autogolom Militaa. 

Revanš je petog aprila na istom stadionu na kome Barsa danas dočekuje najvećeg rivala. Ukoliko pobedi, imaće 12 bodova prednosti na isto toliko kola do kraja La lige, što znači da bi trka za tutulu bila praktično rešena pred pauzu koja će uslediti zbog reprezentativnog prozora.

Takođe, ovo će biti prvi ''El klasiko'' na ''Kamp nou'' sa Ćavijem u ulozi trenera Barselone pa će legenda katalonskog kluba i španskog fudbala imati priliku da postane 28. trener u istoriji sa pobedom u debitanstskom klasiku kod kuće. 

Sve ovo već je dovoljno za spektakl na ''Kamp nou'' stadionu, a dodatno ulje na vatru dodaje vest koja je objavljena ovih dana, da se Real Madrid pridružio pravnom postupku protiv Barselone od strane španskih vlasti u vezi sa optužbama da su "trgovali uticajem" i potkupljivali sudijsku komisiju da im dodeljuje odgovarajuće arbitre.

Barsa je pobedila na poslednja dva ''El klasika'' ali nijedan od njih nije bio prvenstveni. U La ligi, katalonska ekipa ima samo jednu pobedu na pet poslednjih prvenstvenih okršaja. Iako su pobedili na tri od poseldnjih deset prvenstvenik klasika, samo jednom su to uspeli na svom ''Kamp nou'' i to 2018. godine kada su napad predvodili Kutinjo koji je danas u Aston vili, Luis Suarez (Gremio) i Rafinja (Al-arabi). Iz te postave u klubu su danas samo Mark-Andre ter Štegen, Serđi Roberto, Žordi Alba i Serđo Buskets. 

Real Madrid je samo jednom do sada uspeo da veže tri pobede na ''Kamp nou'' u ligaškim okršajima, a taj podvig bi mogao da ponovi ove nedelje. U nadi da se to neće desiti, Ćavi može da se uzda u formu koju njegovi puleni iskazuju ove sezone na domaćem terenu gde su u okviru La lige ostvarili deset pobeda i samo dva puta remizirali. 

"Izvukli" su se samo Espanjol (1:1) i Rajo Valjekano (0:0). Pritom, gradski rival je jedini uspeo da zatrese mrežu Barselone, ali nijedan od timova koji su do sada gostovali nije imao tako strašnu navalu kakvu ima Real Madrid. Blankosi su ove sezone već stigli do brojke od 50 golova (dva po utakmici), dok nijedna druga ekipa osim Barselone (47) nije prešla cifru od 40. 

Pritisak je ipak na aktuelnim španskim, evropskim i svetskim šampionima, jer bi se porazom gotovo izvesno oprostili od jedne od pomenutih titula.

Domaći tim će u nedelju nositi specijalni dres „ROZALIJA El Klasiko“ u čast popularne katalonske pevačice Rozalije koja je vatrena navijačica kluba. Na dresu će, umesto logoa sponzora, biti logo Rozalijinog novog albuma.

Obe ekipe su kompletne, ako se izuzmu Usman Dembele koji ne igra za Barselonu od januara i povrede u susretu sa Đironom, odnosno Davida Alabe koji je van stroja od Realovog gostovanja Liverpulu u Ligi šampiona.

NAŠ PREDLOG: GG (kvota 1,80)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024