PIŠE SE ISTORIJA? Stradivarius juri četvrti trijumf

V.D.

16. 06. 2022. u 10:35 >> 10:45

DANAS od 17:15 na hipodromu Rojal Askot održaće se najduža Grup 1 galopska trka na svetu.

ПИШЕ СЕ ИСТОРИЈА? Страдивариус јури четврти тријумф

Foto: Profimedia

Trećeg dana "Rojal Askot festivala" očekuje nas galopski maraton, čuvena trka pod nazivom "Askot Gold Kup" koja se trči na distanci dugoj 4014 metara i čiji će pobednik pored laskave titule, pehara odneti i ček na 283 550 Funti.

Sve oči su uprte u čuvenog osmogodog Stradivariusa koji juri četvrtu pobedu u ovoj najprestižnijoj dugoprugaškoj trci. 

Stradivarius i njegov stalni saborac, jedan od najboljih džokeja svih vremena Italijan Lanfranko Detori pokušaće danas da izjednače rekord pastuva Yeatsa koji je slavio u ovom nadmetanju četiri puta (2006,2007,2008,2009).

Ovom prelepom ždrepcu će danas "na crtu" izaći devet grla.

Foto: Profimedia

STARTNA LISTA I KVOTE:

1. Alignak (kvota 55) - veliki autsajder u ovom nadmetanju. Zimsku sezonu je proveo u Dubaiju gde je uspeo da se plasira na četvrto mestu u najdužoj trci u toj zemlji "Dubai Gold Kup" na distanci dugoj 3200 metara. Samo je jednom osetio slast pobede u svojoj karijeri. 

2. Earlofthecotswolds (kvota 40) - još jedan autsajder u ovom nadmetanju. Pored ravnih galopskih trčao je i na trkama preko šiblja. Forma mu je u usponu. Vezao je tri pobede u slabijim trkama na sintetičkoj podlozi. Ovo će biti veliki izazov za ovog kastrata i njegov tim.

3. Stradivarius (kvota 3,25) - Jedno od najpoznatijih imena u konjičkom sportu današnjice. Sin je fenomenalnog pastuva Sea The Starsa. U svojoj karijeri trčao je 33 puta i zabeležio 20 pobeda i tako zaradio 3,3 miliona funti. Tri puta je slavio u ovoj trci. Prošle sezone je imao priliku da izjednači rekord ali nažalost je završio tek na četvrtom mestu. Kao i obično jahaće ga Frenki Detori.

4. Trueshan - Ne startuje

5. Kyprios (kvota 2,5) - prvi favorit trke. Pulen je najpoznatijeg svetskog trenera Irca Ejdena O Brajena. U karijeri je trčao šest puta i zabeležio četiri pobede. Pripremnu trku za ovaj veliki ispit imao je sredinom maja u grup 3 nadmetanju na hipodromu Leopardstaun u Irskoj kada je sa 14 dužina prednosti nadmašio rivale. Danas će ga kao i u prethodne tri trke jahati slavni Rajan Mur.

6. Mojo Star (kvota 17) - drugoplasirani u trečem klasiku "Sent Ledžeru". Nakon tog uspeha trčao je u najvećoj evropskoj trci "Trijumfalnoj kapiji" ali je završio na desetom mestu. Dugo nema trku u nogama i nakon pauze od 256 dana nastupiće u ovom maratonu. Jahaće ga kao i obično džokej Rosa Rajan. Spada u krug potencijalnih iznenađenja.

7. Tashkan (kvota 25) - izraziti dugoprugaš, odgajen na farmi Age Kana. Imao je istu pripremnu trku kao i Stradivarius i završio je kao treći. U poslednja dva starta je znatno podigao formu ali videćemo da li je to dovoljno za nešto više u ovoj trci.

8. Bubble Smart (kvota 35) - gošća iz Francuske i još jedan autsajder u trci. U prethodnom startu na hipodromu Longšamp pre 20 dana je totalno razočarala. Bila je prvi favorit a završila je na šestom mestu. Da li je to bila taktika i lagana priprema za ovu prestižnu trku ostaje da vidimo danas. 

9. Burning Victory (kvota 20) - još jedan učesnik ove trke koji je trčao i trke preko šiblja. Poslednji start u ravnim galopskim trkama ova omica imala je pre 250 dana kada ju je jahao džokej koji će i danas biti njen saborac, Vilijam Bjuik. Kvota je u blagom padu ali mi smatramo da ne može da se umeša u borbu za najviši plasman.

10. Princess Zoe (kvota 8) sjajna kobila nemačkog odgoja. U pripremnoj trci za "Gold Kup" slavila je u velikoj borbi i tako pokazala zavidnu formu i ostvarila kandidaturu za ovaj spektakl. U tandemu sa džokejom Šeridanom koji još uvek nema status profesionalca slavila je u grup 1 trci u Parizu pre dve godine na istoj ovoj distanci. Spada u krug kandidata za najviši plasman.

NAŠ TIP: Stradivarius (kvota 3,25)

TIP ZA HRABRIJE: Princess Zoe (kvota 8)

TIP ZA NAJHRABRIJE:  Mojo Star (kvota 17)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!