VEROVALI ILI NE? „Delfini“ su autsajderi

TIP redakcija

16. 07. 2023. u 07:30

SVETSKO prvenstvo u vaterpolu održaće se u Japanu od 17. do 29. jula

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ? „Делфини“ су аутсајдери

FOTO: VSS/A. Krupanić

Jako dugo se nije desilo da vaterpolo reprezentacija Srbije dolazi na veliko takmičenje u drugom redu favorita koji će se boriti za medalju. Nastupi „delfina“ u poslednje vreme nisu impresivni, a predstojeće Svetsko prvenstvo u Japanu (od 17. do 29. jula) je odlična prilika da se dobro zaradi, ukoliko i dalje verujete u naše momke. Kvota je ogromna, čak 20 da će se Srbija popeti na tron, koji smo u istoriji pet puta osvajali.

Tim koji sa klupe predvodi novi selektor Uroš Stevanović, u Fukoki neće imati pomoć jednog od najboljih igrača - Dušana Mandića. Levoruki bombarder nije igrao u proteklih skoro šest meseci, zato je odlučio da uzme pauzu i spremi se za klupsku sezonu. Osim njega, tim je sličan onom koji je prošle godine u Mađarskoj zauzeo peto mesto na Svetskom prvenstvu. Međutim, ono što brine jesu slabiji rezultati nakon toga.

Ubrzo je usledio loš rezultat na Evropskom prvenstvu u Splitu, samo deveto mesto. Zbog toga smo bili prinuđeni da igramo kvalifikacije za šampionat Starog kontinenta u Izraelu, a izdanja na nedavnom Svetskom kupu ne ulivaju optimizam, jer je ubeležen poraz od Rumunije, uz tek sedmo mesto.

Ni grupa u kojoj se nalazimo nije naivna. Prvi rival Španija najveći je favorit da odbrani zlato, osvojeno pre 12 meseci. Generacija „furije“ u proteklih pet godina okitila se sa čak osam medalja, pa sa pravom stižu u Japan sa jasnom ambicijom da nastave planetarnu vladavinu. Prva violina tima je svakako izvrsni šuter Alvaro Granados, igrač Novog Beograda, koji je bio MVP fajnal-ejta Lige šampiona.

Zanimljivo, naši vaterpolisti zajedno treniraju sa Crnom Gorom u bazi u Kašivazakiju. Ujedno će se i sa našim južnim susedima verovatno voditi borba za drugu poziciju u grupi koja bi donela lakšeg rivala u plej-ofu za četvrtfinale.

Sistem takmičenja je takav da prvoplasirane ekipe iz svake grupe prolaze direktno u četvrtfinale, a drugoplasnirani i trećeplasirani se ukrštaju u baražu. Naša grupa se u nokaut fazi sastaje sa rivalima iz grupe "C" u kojoj se nalaze Hrvatska, Mađarska, Argentina i domaćin Japan.

Najveće šanse da preotmu tron Španiji daju se Italijanima. Selektor „azura“ Alesandro Kampanja nije mnogo menjao pošto se u timu nalazi 12 igrača koji su bili srebrni u Budimpešti pre godinu dana. Na spisku se nalazi samo jedan debitatant, a u ekipu se vraćaju Rencuto Jodiće i Veloto. U prvom redu favorita je svakako i Mađarska, kao i Hrvatska, dok će za Grčku veliki hendikep biti neigranje Angelosa Vlahopulosa ,vedete Novog Beograda, zbog porodičnih problema.

Spisak grupa i kvote za pobednike grupa:

Grupa A

SAD 2,00

Australija 25

Kazahstan 200

Grčka 1,75

Grupa B

Kina 500

Francuska 15

Kanada 200

Italija 1,01

Grupa C

Hrvatska 2,10

Mađarska 1,65

Argentina 500

Japan 25

Grupa D

SRBIJA 7

J. Afrika 500

C. gora 6

Španija 1,22

Pobednici

2009. Srbija

2011. Italija

2013. Mađarska

2015. Srbija

2017. Hrvatska

2019. Italija

2022. Španija

Raspored

17. jul 

12.30 Španija – Srbija

19. jul

9.00 J. Afrika – Srbija

21. jul

5.00 C. gora – Srbija

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)