MOŽE LI NOVAK ODBRANITI TROFEJ? Ko su glavni konkurenti, moguća iznenađenja i favoriti iz senke?!

Novosti online

23. 06. 2022. u 10:51

TREĆI grend slem turnir u sezoni počinje u ponedeljak. Poznat kao turnir sa najdužom tradicijom i striktnim pravilima, Vimbldon ovaj put neće biti ni po čemu sličan onim prethodnima.

МОЖЕ ЛИ НОВАК ОДБРАНИТИ ТРОФЕЈ? Ко су главни конкуренти, могућа изненађења и фаворити из сенке?!

FOTO: Tanjug

Senku na ovogodišnje izdanje bacila je situacija oko zabrane organizatora ruskim i beloruskim teniserima da igraju, ali i propratna odluka ATP I WTA koji su zbog toga odlučili da se na ovom turniru ne dodeljuju bodovi.

Takva odluka, kao po običaju, najviše je naškodila Novaku Đokoviću koji neće imati priliku da brani osvojene bodove iz prošle godine, što automatski znači da će srpski teniser posle ovog turnira (bez obzira na to dokle dogura) ostati bez 2000 bodova.

Uprkos tome, Novak će biti najveći favorit takmičenja – kvota na njegovo osvajanje titule je 1,90. Može li Novak do sedmog trofeja na Vimbldonu i 21. grend slem titule?

Ko će biti glavni konkurenti srpskom asu?

Na vimbldonskoj travi, po prvi put u istoriji, neće nastupiti prvi i drugi teniseri sveta. Danil Medvedev zbog zabrane, a Saša Zverev zbog povrede, koju je doživeo u polufinalu Rolan Garosa protiv Rafaela Nadala.

Ali zato ćemo Španca, koji se na povrede ponajviše žalio tokom turnira u Parizu, ipak gledati i u Londonu. Na kladionicama je treći favorit – kvota je 7.50.

Iako je osvojio dve titule na ovom turniru (2008. i 2010. godine), Vimbldon je najmanje uspešan turnir za Nadala, a na čak 7 učešća nije uspeo da stigne ni do četvrtfinala. Na poslednja dva nastupa (2018. i 2019.) ispadao je u polufinalu.

Drugi favorit na Vimbldonu biće Mateo Beretini, prošlogodišnji finalista – kvota 6.75. Italijan je, bez sumnje, jedan od najvećih konkurenata našem teniseru. U prilog tome govori i podatak da je prošle sedmice odbranio titulu u Kvinsu, čime je potvrdio dobru formu na travnatoj podlozi.

Listu glavnih favorita popunjavaju i dve mlade nade – Karlos Alkaraz i Feliks Ože-Alijasim. Kanađanin je u prethodnim sezonama pokazao da se odlično snalazi na travi, dok je mladi Španac i dalje nepoznanica na ovoj podlozi, s obzirom na to da je odigrao samo jedan Vimbldon. Prošle godine je zaustavljen u drugoj rundi.

Favoriti iz senke

Prošlogodišnji polufinalista Vimbldona, i aktuelni šampion Halea (pobedio Medvedeva u finalu), Hubert Hurkač jedan je od onih koji može ponovo da dogura poprilično daleko, pa čak i da napravi korak više. Kvota na Poljaka je 16.0.

Grigor Dimitrov je jedan od onih tenisera kod kojih se nikada ne zna šta može da se očekuje. Baš zbog toga, Bugarin je neko ko je u prošlosti umeo da nanese štete velikim favoritima i prođe „duboko u žreb“. Zato ne bi bilo preveliko iznenađenje ukoliko i njega vidimo u završnici turnira. Kvota je 80.0.

Potencijalne mine na startu turnira

Trebalo bi obratiti pažnju i na Nika Kirijosa, koji nije među nosiocima pa bi mogao biti ozbiljna nagazna mina favoritima već u uvodnim rundama. Australijanac ume da igra na travi, pre svega zahvaljujući sjajnom servisu, pa je stoga kvota na njegovo osvajanje titule 18.0.

U žrebu će biti i glavna domaća uzdanica Endi Marej, koji takođe već na startu može na megdan glavnim favoritima. Kvota na njegovo osvajanje je 25.0.

Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Neprijatna iznenađenja?

Od glavnih nosilaca, teniseri koji bi mogli da podbace su Kasper Rud i Stefanos Cicipas. Norvežanin je, iako finalista Rolan Garosa, sklon oscilacijama, pa ne treba očekivati da ga gledamo i u samoj završnici ovog turnira.

Grk nema samopouzdanja kada igra na travnatoj podlozi, a od prethodnih 5 nastupa na Vimbldonu, samo je jednom prošao u drugo kolo – 2018. godine.

Šta možemo očekivati od ostalih srpskih igrača?

Među nosiocima su Miomir Kecmanović i Filip Krajinović. Iako nijedan od njih nije specijalista za ovu podlogu, Filip je prošle sedmice napravio pravi podvig i plasirao se u finale ATP 500 turnira u Kvinsu, dok je Miomir od samog starta sezone u dobrom ritmu.

Foto: G. Čvorović

U zavisnosti od žreba, i Krajinović i Kecmanović bi mogli da prođu uvodne dve runde, a nakon toga bi usledilo ukrštanje sa jačim nosiocima, pa bi bilo pravo iznenađenje ukoliko srpski teniseri prođu u TOP 16 ili dalje.

Sve kvote za Vimbldon pogledajte na sledećem linku


 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)