NAJJAČI STARTUJU: Siti opet favorit, Real ispred Barse

TIP redakcija

11. 08. 2023. u 11:16

OVOG vikenda na programu su utakmice prvog kola tri od pet najjačih evropskih fudbalskih liga

НАЈЈАЧИ СТАРТУЈУ: Сити опет фаворит, Реал испред Барсе

Foto: Tanjug/Adrian Dennis/Pool via AP

Liste su deblje, TV programi su puni, na stadionima je opet živo... Fudbal se vraća punom parom, ovog vikenda, na programu će biti mečevi prvog kola u tri od pet najjačih evropskih liga – Engleskoj, Španiji i Francuskoj. Trke za titulu ponovo će biti napete, baš kao i za one pozicije koje garantuju bezbednost i Evropu.

Na Ostrvu sve počasti brani Mančester siti – osvojili su triplu krunu lane predvođeni ubojitim golgeterom Erlingom Holandom. Prema „bukmejkerima“, „građani“ su i ove sezone prvi favoriti za krunu, a sezonu otvaraju protiv Barnlija u petak. Prethodni meč Siti je dobio 6:0, a još ranije tri puta uzastopno slavio 2:0, da bi jednom pobedio i 5:0. Dakle, goleada je vrlo moguća.

Najveći konkurent Sitiju će najverovatnije biti Arsenal, koji je većinu prošle sezone napadao titulu. Ipak, „tobdžije“ su posustale na proleće, a jedna od ekipa koja ih je saplela je Notingem Forest, s kojim igraju prvu utakmicu. Zanimljiv šablon primetan je u njihova poslednja četiri međusobna okršaja: Arsenal pobedi 5:0, pa Notingem 1:0, pa tako još jednom.

Ne mora to ništa da znači, a vredno je napomenuti i da je četa Mikela Artete osokoljena osvajanjem trofeja „Komjuniti šild“ prošlog vikenda, pobedom nad Sitijem posle penala.

FOTO: Tanjug/AP

Kada su u pitanju ostali kandidati za vrh, tu se najpre misli na Junajted i Liverpul, koji su se pojačali ovog leta, ali pitanje je da li dovoljno da preskoče Siti i Arsenal. Čelsi je enigma, pitanje je da li će posle košmarne sezone doživeti preporod sa Maurisijom Poketinom i značajno izmenjenim sastavom. „Plavci“, iako će na papiru važiti za favorita, mogli bi opet da budu razočaranje u narednoj sezoni. Totenhemu mnogo zavisi od toga da li će ostati Hari Kejn, dok je Njukasl ponovo kandidat za jedno od prva četiri mesta, baš kao i Aston Vila.

Od kandidata za ispadanje, novajlija Luton je za sada verovatno prvi favorit da se nađe u Čempionšipu dogodine.

Trka udvoje očekuje se i u Španiji, gde godinama vedre i oblače Real Madrid i Barselona sa tek ponekim sporadičnim mešanjem Atletika u borbu za titulu. Katalonci su se prošle godine ponovo vratili na tron, dok je Real posustao negde sredinom sezone. Nisu „kraljevi“ bili tako ubitačni kao pre dve godine, a sada su i ostali bez Karima Benzeme. Pitanje je da li će Vinisijus i Rodrigo moći to da nadomeste. Na otvaranju, Real gostuje Bilbau i ima tri pobede iz poslednjih pet duela, tako da nisu Baskijci najidealniji rival za početak. Barselona, takođe po tradiciji, ima teško gostovanje u prvom kolu, budući da ide na noge Hetafeu, koji u poslednja četiri međusobna okršaja teško prima golove od Barse, ali je zato pre toga bilo 5:2.

FOTO: Tanjug/AP

Atletiko će važiti za favorita protiv Granade u prvoj rundi, dok će mali derbi biti okršaj Viljareala i Betisa.

U Francuskoj prethodnih godina, „hegemonija“ PSŽ nije dovođena u pitanje. Ali velike promene desile su se u Parizu ovog leta. Mesi je otišao, Nejmar je na pragu odlaska, a Mbape bi sezonu mogao čak i da provede na klupi. Videćemo kako će bez pomoći pomenutog trojca ili barem njegovog dela. Iako su se „sveci“ pojačali, ne važe za izrazite favorite. Bukmejkeri to ne vide tako.

Za početak, dočekuju Lorijen sa kojim imaju negativnu tradiciju, odnosno samo dve pobede iz pet poslednjih duela i svaki put je u tom rasponu padao gol na obe strane. Potrese u PSŽ pokušaće da iskoriste najpre Marselj i Monako.

FOTO: Tanjug/AP

KVOTE ZA TITULU:

ENGLESKA

M. siti 1,75

Arsenal 5,75

Liverpul 9

M. junajted 12

Čelsi 16

ŠPANIJA

Real Madrid 2,00

Barselona 2,37

Atletiko 9,5

Sosijedad 41

Sevilja 41

FRANCUSKA

PSŽ 1,23

Marselj 12

Monako 22

Lil 23

Lens 27

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)