POTPISANI UGOVORI U ZRENJANINU: Pet kuća za mlade bračne parove - život na selu lepši nego u gradu (FOTO)

B. G.

04. 11. 2022. u 15:06

PET mladih bračnih parova u Gradskoj kući u Zrenjaninu potpisalo je ugovore za kupovinu kuće na selu, na teritoriji grada Zrenjanina, preko konkursa Ministarstva za brigu o selu.

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ У ЗРЕЊАНИНУ: Пет кућа за младе брачне парове - живот на селу лепши него у граду (ФОТО)

grad Zrenjanin

Novac su dobili članovi porodice Kiš iz Belog Blata, Čalija-Ola iz mesta Banatski Despotovac, Stančić-Gabor iz sela Aradac, Srdanov iz Stajićeva i Nadlački iz sela Melenci.

Od početka akcije „Da nam sela budu bliža”, Ministarstvo za brigu o selu opredelilo je bespovratna sredstva za kupovinu 32 kuće u 13 naseljenih mesta na teritoriji Zrenjanina, sa ciljem da se ojača selo i obezbedi povratak mladih ljudi, koji žele da žive i rade na selu.

- Uvideli smo da postoje mladi bračni parovi, koji svojom energijom žele da ožive selo i ideja je da mapiramo probleme čije je rešavanje bitno i u tom smislu kroz mere podrške za poljoprivredu imali smo konkurs za podršku mladima za podizanje plastenika, zatim za razvoj ženskog preduzetništva, a u toku je i konkurs za omladinsko preduzetništvo, gde takođe veći stepen bodovanja imaju mladi sa sela – istakao je prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, ističući da su za narednu godinu planirane mere za podršku pčelarstvu, podrške poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave turističkom ponudom na teritoriji Zrenjanina, uz projekte jačanja komunalne infrastrukture. - Za to već pripremamo projekte, izgradnju kanalizacione mreže, eko-česme, kao i obnovu kulturnih i omladinskih domova.

BELO BLATO NAJPRIVLAČNIJE

Multietničko i multikulturalno Belo Blato, u blizini nacionalnog Rezervata prirode Carska bara, ubedljivo je naprivlačnije za život, u njemu je do sada otkupljeno sedam kuća, dok su se po četiri porodice nastanile u Tomaševcu i Melencima, tri u Elemiru i Banatskom Despotovcu, dve u Aradcu, Perlezu i Stajićevu i po jedna u Mihajlovu, Zlatici, Lazarevu, Orlovatu i Botošu.

Jedan od potpisnika ugovora za kupovinu kuće Dejan Srdanov iz Stajićeva ističe da se odlučio da ostane na selu sa suprugom i tri ćerke zbog toga što bi im za kupovinu kuće u gradu trebalo mnogo novca, a prvenstveno zbog toga što se bave poljoprivredom.

- Zahvaljujući ovom konkursu imaćemo svoj mir, a bićemo u prilici i da unapredimo bavljenje poljoprivredom, odnosno stočarstvom – kaže Dejan, napominjući da je prezadovoljn životom u Stajićevu, budući da u selu postoji vrtić, škola i sve što je potrebno za normalan život.

- Život na selu je lep i ne može se porediti sa životom u gradu, naša ćerka imaće bezbrižno detinjstvo, suprug i ja smo zaposleni. Planovi su nam da nastavimo da radimo, ali i da se za naše potrebe bavimo poljoprivrednom proizvodnjom – ističe Marija Ola iz Banatskog Despotovca, uz napomenu da je porodica do sad živela u zajednici sa njenim roditeljima.

Potražnja za placevima kraj budućeg auto-puta

U nekoliko sela u blizini Zrenjanina, Perlezu, Čenti i Stajićevu, više nema kuća ili placeva na prodaju, jer se masovno naseljavaju ljudi iz Beograda i Novog Sada, a uskoro počinje i izgradnja auto-puta, što će sigurno dodatno povećati potražnju.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)