DO LONDONA – 2.223 KILOMETARA: Most "Daljinar" jedna je od znamenitosti Vrnjačke Banje (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

04. 11. 2022. u 15:36

PRESTONICA srpskog kontinentalnog turizma od Pariza je udaljena tačno 1.956 kilometara, od Amsterdama 1.900, Rima 1.467, Berlina 1.428, a od Londona 2.223 kilometara.

ДО ЛОНДОНА – 2.223 КИЛОМЕТАРА: Мост Даљинар једна је од знаменитости Врњачке Бање (ФОТО)

TO Vrnjačka Banja

Od centra Vrnjačke Banje do Moskve ima 2.395 kilometara, do Madrida 2.767, Praga 1.071 kilometar, grčka prestonica Atina udaljena je 978, a Beč nešto manje - 786 kilometara.

Ovi precizni podaci ispisani su na tematskom mostu u centru Vrnjačke Banje, u aleji lipa ispred poznatog restorana „Srbija“, nazvanom „Daljinar“ u čast poznatog banjskog konobara Nedeljka Neđe Ilića koji je pedesetih godina prošlog veka na ovom mestu okupljao goste pričajući im kolika je udaljenost do svetskih metropola.

Kako pričaju stariji Vrnjačani, a svedoče spisi nekadašnjeg ovdašnjeg sveštenika Save Petrovića, čika Neđa je precizno znao kilometražu do gotovo svakog većeg grada u svetu, a njegove interesantne priče budile su veliku pažnju među gostima kao i među najmlađim stanovnicima Vrnjačke Banje.

TO Vrnjačka Banja

Most Daljinar u Vrnjačkoj Banji

- U znak sećanja na našeg čika Neđu na ovaj most smo krajem 2015. postavili table na kojima je ispisana tačna udaljenost do metropola – kažu u vrnjačkoj Turističkoj organizaciji. - Za kratko vreme „Daljinar“ je postao omiljena znamenitost našeg mesta.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda