ŠTA SE MOŽE POGLEDATI U BIOSKOPU KRUŠEVAC, A NIJE FILM? Posetioci ne znaju da sa kokicama prolaze pored remek-dela (FOTO)

S.Babović

01. 11. 2022. u 21:20

PRVI filmovi u Bioskopu Kruševac počeli su da puštaju 1967. godine, kada je na unutrašnjem zidu bioskopskog hola čuveni umetnik Lazar Vujaklija (1914-1996) oslikao originalan mural.

ШТА СЕ МОЖЕ ПОГЛЕДАТИ У БИОСКОПУ КРУШЕВАЦ, А НИЈЕ ФИЛМ? Посетиоци не знају да са кокицама пролазе поред ремек-дела (ФОТО)

Foto:S.Babović

Zidna slika zauzima 16 x 6,5 metara i nosi naziv “Pesma životu”. 

Na pretežno plavoj boji, koja simbolizuje kosmos, oslikani su ljudi kako sviraju, zadovoljni životom. Sunce,Mesec i zvezde oličavaju vasionu u kojoj čovek živi i raste. Tu su i simboli mira, slobode, prijateljstva i radosti života, prikazani kao ptice, lovac i jahač. Srednjevekovni motivi približavaju sliku Kruševcu, srpskoj prestonici 14.veka.

Prilikom velikom zemljotresa na Kopaoniku 1973.godine, stradala je i Vujaklinija slika. Amaterskim “dletovanjem” zatrpana je ogromna pukotina na muralu. Pre devet godina, pravi stručnjaci su uspeli da je restauriraju i povrate svu lepotu slike.

Iako Kruševac ima samo dva murala velikih dimenzija, oba su veoma značajna. Pored Vujaklinijinog u bioskopu, u holu Domu sindikata čuva se drugi mural, “Obretenje Lazarevo” autor Milića od Mačve.


U vreme epidemije Kovid-19, mladi umetnici masovno su počeli da oslikavaju murale u Kruševcu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)