VUČIĆ SE SASTAO SA MINISTARKOM SPOLJNIH POSLOVA KRALJEVINE ESVATINI: "Razmenili smo mišljenja o svim temama od interesa za naše zemlje"

Novosti onlajn

03. 05. 2024. u 11:12

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Folile Šakantu.

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА МИНИСТАРКОМ СПОЉНИХ ПОСЛОВА КРАЉЕВИНЕ ЕСВАТИНИ: Разменили смо мишљења о свим темама од интереса за наше земље

Foto: Instagram

"Odličan sastanak sa ministarkom @pholile_shakantu. Razmenili smo mišljenja o svim temama od interesa za naše zemlje, a posebno o aktuelnoj situaciji u svetu i mestu naših država u globalnom poretku današnjice.

Detaljno sam informisao ministarku Šakantu o izazovima koji stoje pred Srbijom u UN u pogledu rezolucije "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici", kao i o poziciji naše zemlje po ovom pitanju, koju sam podrobno obrazložio. Naglasio sam da je za nas podrška prijateljskog Esvatinija od naročitog značaja, posebno u ovom trenutku, kada se suočavamo sa brojnim pritiscima.

Zahvalio sam Kraljevini Esvatini na principijelnoj poziciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, što predstavlja poseban dokaz o čvrstom prijateljstvu između naših zemalja. Razgovarali smo i o brojnim planovima za unapređenje saradnje, čiji prvi korak u konkretizaciji će biti i potpisivanje Opšteg sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Esvatinija o osnivanju Mešovite stalne komisije za saradnju.

Izrazio sam posebno zadovoljstvo činjenicom što studenti iz Kraljevine Esvatini studiraju u Srbiji u okviru programa "Svet u Srbiji", a uvaženu ministarku sam zamolio da prenese srdačne pozdrave kralju Msvatiju III i izrazio želju da ga ugostim u Srbiji, čime bi nam učinio veliku čast i dao dodatni zamah našim bilateralnim odnosima i sveukupnoj saradnji", napisano je na zvaničnom Instagram nalogu predsednika Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove