DIPLOMATSKI PRESEDAN: Odlukom da obelodani svoj predlog Amerikancima o bezbednosti, Moskva onemogućila da se Zapad “pravi mrtav”

Branko Vlahović

30. 12. 2021. u 10:15

Bez obzira na to što su moćni zapadni mediji novi ruski dokument predstavili kao Putinov ultimatum, on je brzo stavljen na dnevni red i o njemu će se raspravljati 10. januara.

ДИПЛОМАТСКИ ПРЕСЕДАН: Одлуком да  обелодани свој предлог Американцима о безбедности, Москва онемогућила да се Запад “прави мртав”

Novosti

KAD su moskovski mediji objavili predlog dogovora o bezbednosti Rusije i zemalja Severoatlantske alijanse, samo dva dana otkad je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjapkov predao dokument pomoćnici američkog državnog sekretara Karen Donfrid, u Vašingtonu su bili zbunjeni. Mada su ih iz Moskve informisali da će tekst predočiti javnosti, neki u SAD su postavljali pitanje - zašto su Rusi to uradili, jer je to "svojevrsni diplomatski presedan".

Putin je još 1. decembra izjavio da sa Amerikancima i njihovim saveznicima kroz dijalog treba da se dođe do dogovora koji bi garantovao da se NATO neće više širiti na Istok, pre svega u Ukrajinu i Gruziju, i da se u državama u blizini ruskih granica neće razmeštati američke rakete. Ovaj put Putin od Zapada traži pisane garancije. U sredu 15. decembra Amerikanci su dobili predlog, uz jasnu poruku Kremlja - spremni smo da pregovori odmah počnu.

Rusija je posle rata u Gruziji 2008. želela da potpiše sa Zapadom "Dogovor o evropskoj bezbednosti". Amerikancima je godinu kasnije predat predlog, a Zapad nije reagovao. Da se priča ne bi ponovila, u Moskvi su odlučili su da tekst predoče javnosti. I ruskoj i svetskoj.

Bez obzira na to što su moćni zapadni mediji novi ruski dokument predstavili kao Putinov ultimatum, on je brzo stavljen na dnevni red i o njemu će se raspravljati 10. januara. A da je Putinov predlog ozbiljno shvaćen, dokaz je i to što su se na godišnjem susretu stranih vojnih atašea u Ministarstvu odbrane Rusije pojavili Amerikanci, Britanci, Francuzi i Italijani koji, inače, ignorišu takve događaje. Pregovori će sigurno biti mukotrpni, ali će biti otvoreni. Jer, Rusi nemaju nijedan razlog da, kao što je nekada činio Jeljcin, stalno popuštaju Amerikancima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)