FALSIFIKUJU ŽRTVE JASENOVCA: Hrvatski đaci uče samo o Holokaustu, ubijene Srbe i Rome niko ne pominje

Jurica KERBLER

12. 05. 2022. u 12:00

ŽRTVE Jasenovca, Srbi, Jevreji, Romi, ni toliko godina posle stravičnih ustaških zločina u NDH, nikako da nađu mir.

ФАЛСИФИКУЈУ ЖРТВЕ ЈАСЕНОВЦА: Хрватски ђаци уче само о Холокаусту, убијене Србе и Роме нико не помиње

Arhvia

Bezbroj je pokušaja istorijskih falsifikata i revizionizma, a u poslednje vreme u Hrvatskoj nastoje da se izostavi i istina ko su, zapravo, bile žrtve ustaškog progona.

Tako i Ministarstvo nauke i prosvete poziva škole da posete to bivše stratište sa obrazloženjem da učenici treba da steknu znanje o Holokaustu. O stradanjima Srba i Roma, koji su bili najbrojnije žrtve zloglasnog logora, ni reči. Možda je procenjeno da je "najelegantnije" sve staviti pod kapu Holokausta, jer, ne daj Bože, spomenuti srpske žrtve.

Nedavno je i italijanski ambasador u Zagrebu, odajući u Jasenovcu počast žrtvama, izrazio solidarnost sa hrvatskim narodom, a tek kada je usledila žestoka reakcija građana, italijanska ambasada "peglala" je izjavu dodatkom da se radi o srpskim i jevrejskim žrtvama. Koliko je samo bilo samozadovoljstva i hrvatskih filmskih kritičara u napisima da "Dara iz Jasenovca" nije dobila Oskar, a svako malo osvane neki napis da je u Jasenovcu stradala šačica Srba i da treba "međunarodna komisija" koja bi procenila šta se tamo događalo.

A istina, koliko god bolna bila, vrlo je jasna. U NDH je počinjen genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, režim je bio teroristički, često suroviji od pokrovitelja iz Hitlerove Nemačke. Jasenovac je bio mesto nepojmljivih ustaških zverstava, logor smrti za nesrećne Jevreje, Srbe, Rome, ali i Hrvate antifašiste. Nad ustaškim zločinima zgrozio se i nemački general Glez fon Horstenau. A u tri četvrtine slučajeva žrtve su bili Srbi i Romi.

To je cela istina. I jedino ima smisla današnju decu učiti istini. Sve drugo je novo ubijanje žrtava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati