TUNEL: Šta nervira prištinske mentore koji preko svog Kurtija izazivaju novi haos na KiM

Dragutin Stevanović

01. 07. 2022. u 11:00

KAO da je bilo pre sto godina i kao da se dešavalo nekom drugom kada su nam obećavali cvećem posut evropski put.

ТУНЕЛ: Шта нервира приштинске менторе који преко свог Куртија изазивају нови хаос на КиМ

Novosti

Brzo se ispostavilo da smo seli u spori voz, ali su nas tešili da imamo sreću što idemo na dva koloseka. Prvi, reforme i usklađivanje sa pravilima EU, a drugi rešavanje kosovskog čvora.

U kom trenutku smo ušli u tunel gde su se ti koloseci ukrstili, više i nije bitno. Prihvatili smo da pedantno ispunjavamo obaveze, više zbog sebe nego zbog njih. Rekli su nam šta treba kako bismo napredovali u skrininzima i poglavljima. E, kad smo došli do klastera, bacili su na sto otvorene zahteve - priznajte Kosovo, uvedite sankcije Rusiji.

Ovo prvo, garantujemo, nije pisalo na putokazu ka EU, niti na voznoj karti kad smo onomad presedali. Sankcije Rusiji tad nisu bile aktuelne, mada i pre rata u Ukrajini nisu propuštali nijednu priliku da nam drže lekcije o neophodnom odupiranju "malignom uticaju" Moskve. Pregovarački okvir, kojeg smo se mi držali, verujući u evropske vrednosti, njihovim zvaničnicima je postao tesan. Berlin otvoreno traži da priznamo lažnu državu, taj eho se brzinom svetlosti proširio po celom Starom kontinentu, a čulo se sve do SAD odakle su i prvi viknuli. I sad papagajski ponavljaju mantru o "neophodnoj saradnji dveju država".

Naša država je zauzela jasnu poziciju - nastavljamo evropski put, ali nema priznavanja tzv. Kosova. I šta se dešava? Prištinski mentori, preko svog Kurtija, izazivaju novi haos na KiM kako bi svu odgovornost svalili na Beograd, bez obzira koliko to košta srpskih života. Bode im oči ta politička, posebno vojna neutralnost, nervira ih što se držimo međunarodnog prava, što razlikujemo pravdu od nepravde. Što nismo u tunelu...

I što naš voz nije ispao iz šina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)