DEJTON: Sarajevo tri decenije sprema "svilen gajtan" za sporazum kojim je završen rat u BiH

Srđan Mišljenović

22. 11. 2022. u 07:00

PRE 27 godina, tog 21. novembra, u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu, parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa.

ДЕЈТОН: Сарајево три деценије спрема свилен гајтан за споразум којим је завршен рат у БиХ

Novosti

Sporazum će ostati poznat kao Dejtonski sporazum. Ovim potezom okončan je krvavi građanski rat i uspostavljen ustavno-pravni poredak, po kojem je BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH. U Republici Srpskoj 21. novembar je praznik i neradni dan. U Federaciji BiH ne priznaju praznik i ne žele da čuju za "Dejton".

Federacija i Sarajevo imaju druge planove za dokument nazvan i "američko čedo". Tako je na Baščaršiji skoro tri decenije spreman svilen gajtan za "Dejton". Ali, na sreću, Bošnjacima ne uspeva da ga udave. Nisu se u bošnjačkom politikom korpusu nikada pomirili sa činjenicom da je ovim dokumentom zvanično, od strane međunarodne zajednice, priznata Srpska, a koja je rođena 9. januara 1992. godine. Ovo je ostao ključan poraz politike "oca nacije" Alije Izetbegovića.

Kako bi poraz pretvorili u pobedu, decenijama predvođeni Strankom demokratske akcije i Bakirom Izetbegovićem, bošnjački lešinari čerupaju "Dejton". Pritom imaju veliku podršku stranaca, pogotovo OHR i visokih predstavnika. Iako mimo Ustava otima dejtonske nadležnosti Srpskoj, Sarajevo nije uspelo da dođe do krajnjeg cilja - ukidanja Dejtonskog sporazuma. I to frustrira bošnjačke političare.

Da su Bošnjaci i deseti deo truda koji ulažu da unište sporazum usmerili u njegovu primenu, BiH bi danas bila u Evropskoj uniji ili makar blizu vrata, a "Dejton" bi se spominjao samo u udžbenicima. A Bošnjacima i nikako da uđe u glavu, iako Banjaluka ponavlja konstantno: kraj Dejtonskog sporazuma znači i kraj BiH. U tom slučaju Republika Srpska ide svojim putem i nosi 49 odsto BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!