BORJAN: Neki će reći - navijači kao navijači. A, da li je samo to?

Snežana Rovčanin Tomković

29. 11. 2022. u 07:10

IMALI su navijači "kockastih" sve razloge da se raduju. Malo, malo, pa gol. Rapsodija. Na kraju 4:1 za Hrvatsku protiv Kanade. Ali, nije to bio glavni stih u pesmama sa tribina stadiona "Kalifa" u Dohi. Nije to bila ni glavna vest sa ove utakmice. Nažalost.

БОРЈАН: Неки ће рећи - навијачи као навијачи. А, да ли је само то?

Novosti

Vest je da su se Hrvati, ili makar većina njih, sjatili iz svih krajeva sveta da podsete Milana Borjana, golmana Kanađana i Crvene zvezde, da je sa porodicom, kao dete, bio u koloni proteranih Srba iz Knina. Da ume da vozi traktor "Džon Dir". Da je ustaša. Vikali su: "Borjane, Turčine!" Pa, onda još nešto što se rimuje.

Kad god se sa zvučnika čulo njegovo ime, krenule su sinhronizovane uvrede. Pominjali su i celu porodicu Borjan. Čemu to? Da li je bilo važnije da se kliče Kramariću, Livaji i Majeru ili da se na drugom kraju sveta, na fudbalskoj smotri u Kataru čuje da je Hrvatska proterala Borjana, koji je novi dom posle strahota rata našao u Kanadi. Izgleda ovo drugo. Jer, za slučaj da ih Borjan nije čuo, poslali su mu i gomile telefonskih poruka.

Više od dve hiljade.

Neki će reći - navijači kao navijači. A, da li je samo to? Ima li ovde političke konotacije na koji su brzinom munje, kad god se čula reč Kosovo, reagovali supervizori FIFE? Gde su sada oni koji tako "demokratski" sport brane od politike? Ili je, ipak, podsetnicima na nečije stradanje dozvoljeno mesto na tribinama bilo da se igraju klupske ili reprezentativne utakmice? I da li to fer-plej?

U jednom trenutku, kada više nije mogao da trpi uvrede sa tribina, odgovorio je hrvatskim navijačima pokazavši im tri prsta. Nazvao ih je primitivcima.

Možda iz FIFE i stigne vest da je Hrvatski nogomentni savez opomenut zbog ponašanja navijača koji su sa tribina vređali Borjana. Kanađanina, ne Srbina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista