NEĆE RAT I SOCIJALNE RAZLIKE: Izbori za EP u Francuskoj i Nemačkoj pokazali - Narodu je dosta bauka krajnje desnice

Patriote, nacionalisti, evroskeptici, konzervativci, rodoljubi, ekstremi, krajnja desnica, populisti.

НЕЋЕ РАТ И СОЦИЈАЛНЕ РАЗЛИКЕ: Избори за ЕП у Француској и Немачкој показали - Народу је доста баука крајње деснице

Novosti

Različiti su nazivi za jednu te istu političku formaciju s krajnje desnog krila, zavisno od toga ko kumuje prišivanju ovih imena.

Jedno im je zajedničko: primat daju domaćem u odnosu na strano. Upravo su na održanim izborima za Evropski parlament napravili prodor koji će se pamtiti. Pravi potres izazvali su u dvema vodećim zemljama EU, "dvomotorcu zamajcu" kako sami sebi vole da tepaju Francuska i Nemačka.

U zemlji De Gola, Marin Le Pen i njen supleant Žordan Bardela ostvarili su istorijski uspeh sa više od 31 odsto glasova, dvostruko i još malo više od predstavnice vladajuće stranke, zbog čega je predsednik Francuske Emanuel Makron bio primoran da raspusti nacionalnu skupštinu.

Na drugoj obali Rajne, crno se piše crvenom Olafu Šolcu. Njegov socijaldemokrati iz SDP završili su tek na trećem mestu, prvi je demohrišćanski CDU, a ono što upozorava je do sada neviđeni skor na drugom mestu od čak 16 odsto ekstremno desne Alternative za Nemačku, pri čijem pomenu mnogima trnu zubi.

Šta su očekivali Makron i Šolc s cenom za litar benzina koja na pumpama premašuje dva evra? Nije valjda da su mislili da je njihovim podanicima drago što im se pred očima filmskom brzinom sve zlokobnije šire ralje socijalnih razlika? Zar nisu čuli glasne poruke svojih građana da im se ne ide u rovove, da žele po svaku cenu mir, a ne rat? Da traže pregovore, a ne gomilanje oružja.

Klasične, takozvane republikanske stranke, nisu bile u stanju da se uhvate u koštac s problemima koje muče običnog čoveka, kao što su poskupljenja, migratorni talas, porast nasilja, povlačenje demokratije, već su te suštinske segmente ostavile na vetrometini ekstremima. Kada levičari budu smogli snage da zavedu red u zapuštenim predgrađima, narodnjaci da spreče prekomerno bogaćenje, centristi ratove, a zeleni da se usprotive predimenzioniranom ekološkom teroru, tada će i bauk krajnje desnice da splasne kao mehur od sapunice. Do tada, Evropa će da levitira na tom providnom balonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto