LOVCI

Branko Vlahović

05. 08. 2024. u 09:00

RUSKOJ vojsci je ovo leto u jednome slično onome iz 1941. Tada je Staljin potpisao ukaz o dodeli nagrada za uspehe u ratu.

ЛОВЦИ

Novosti

Piloti na lovačkim avionima trebalo je da budu nagrađeni za svaki oboreni neprijateljski avion sa po hiljadu tadašnjih rubalja. Već 1942. promenili su pravilnik u skladu s tipom aviona. Za oborene bombardere premije su bile veće, a za druge avione manje.

Pred dolazak hvaljenih američkih lovaca F-16 u Ukrajinu rukovodstvo ruske kompanije FORES, koja se bavi opremom naftnih bušotina, obećalo je 160.000 evra svakome ko obori taj avion. Dakle, ne samo prvi, nego svaki koji stigne iz Holandije, Danske, Belgije i Norveške, koje su najavile slanje tih letelica.

Dosad je kompanija FORES nagrađivala one koji su pogađali američke tenkove "abrams" sa 50.000 evra. Ukrajinska vojska dobila ih je 17, ali ih dugo nisu koristili, jer je Kijevu preporučeno da ih povuku s prvih linija fronta da se brzo ne unište. Za uništene zapadne tenkove nagrade su dali popularni pevači Grigorij Leps i Nikolaj Baskov, a uključio se i poznati glumac i režiser Ivan Ohlobistin, sa premijom od 10.000 evra. Ministarstvo odbrane ima svoj cenovnik: nagrađuje borce sa milion rubalja, što je nešto više od deset hiljada evra.

Obećani novac za oboreni F-16 je zaista mnogo veći od onoga koji je Staljin nudio svojim borcima u ratu sa Hitlerovom armijom i njihovim saveznicima. Za srušeni nemački bombarder dobijalo se dve hiljade rubalja. Pošto se u to vreme sve merilo veknom hleba, kilogramom slanine i obavezno flašama votke, za tu nagradu se nije moglo kupiti previše - tri litre lošije votke od 300 rubalja, dve vekne hleba, pakla cigareta i kilogram slanine.

Ali, ni tada ni sada novac nije bio najvažniji. Nagrada je više stvar prestiža, jer ruski piloti i oni koji su na PVO sistemima žele da dokažu da je ruska vojna tehnika u mnogo čemu superiornija u odnosu na američku. Zato se često može čuti kako piloti i oni koji dežuraju na sistemima S-300 i S-400 kažu da jedva čekaju da polete ti hvaljeni F-16.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOBIN I BRENIN KUM MEĐU 2.000 NAJBOGATIJIH: Ko je milioner sa TRIDESET PETORO dece poznat po humanosti