Istina

Vladan Samardžić

24. 08. 2024. u 07:00

FILOZOFIJA, nauka ili svakodnevni život. Sasvim je svejedno koja od ove tri sfere "meri" istinu kao svoj temeljni pojam.

Истина

Foto: D. Milovanović

A istina, sama po sebi, ništa drugo do saglasje sa činjenicama ili stvarnošću danas je možda više nego ikada pre, na istinskom ispitu. Jer, da nije tako, laž ne bi ni bila suprotnost istini.

Lako napisati a, reklo bi se, još lakše spoznati - šta je danas istina. Da li je to ona ljudska vrlina koja se, kako su nas nekada učili, ceni u svakom kutku planete ili svako ima svoju istinu, pa je neretko koristi za jednokratnu upotrebu. Ili se to možda vraćamo koji vek unazad kada su istini sudili oni koji su bili posvećeni lažima.

U našem, slučaju naše Srbije, vekovima na vetrometini samozvanih filozofa i naučnika istina je jedna - nepromenljiva i neoboriva. I samo istinom, ako nam je zaista do nje stalo, možemo uzvratiti na laži. A njih je bilo napretek i ne prestaju. Samo za nešto više od dve godine zabeleženo je gotovo 10.000 tekstova s lažnim informacijama - o Srbiji i Srbima. Servirali su ih isti oni, i "naši" i "njihovi" gotovo ujedinjeni i posvećeni lažima.

Zato je namera države Srbije da započne važan projekat s ciljem da se sačuva njen ugled možda važniji i od same istine. Ko će biti deo timova iniciranih od strane Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju koji će reagovati na netačne objave u svetskim medijima, nije toliko ni bitno, koliko je važno da svi do jednog kojima je Srbija jedna i jedina, u matici ili dijaspori, pronesemo istinu, jednu i neoborivu - istinu o tome šta smo, ko smo i kavi smo.

Razotrivanje ili otkrivanje onog što je ranije bilo sakriveno, kako se još u antičkoj Grčkoj tumačilo značenje suštine istine, danas nam je, i to je istina, potrebno više nego ikada pre.

A u borbi za istinu možemo samo istinom. Hoćemo li je izgovarati na engleskom, nemačkom, francuskom ili italijanskom jeziku, sasvim je svejedno. Jezik istine, u to budimo sigurni, dobro će razumeti i oni kojima je laž jedina istina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje