BRAT I SESTRA MUČKI UBIJENI, A MAJKA ZAPALJENA U ŠTALI: Golgota srpske porodice tokom zločinačke akcije "Oluja"

Novosti online

05. 08. 2022. u 13:07

I DOK Hrvati danas slave Dan pobede i domovinske zahvalnosti, ne smeju se zaboraviti žrtve njihove zločinačke akcije "Oluja", kada je sa svojih vekovnih ognjišta proterano više od 250.000 ljudi, dok ih je više od 1.880 ubijeno.

БРАТ И СЕСТРА МУЧКИ УБИЈЕНИ, А МАЈКА ЗАПАЉЕНА У ШТАЛИ: Голгота српске породице током злочиначке акције Олуја

Foto: Z. Jovanović

Dok zvanični Zagreb slavi godišnjicu svoje krvave akcije, u pojedinim hrvatskim medijima sporadično se pojavi po neki tekst koji svedoči o jezivim zločinima počinjenim nad Srbima te 1995. godine.

Mučki su ubijeni Radomir Sovilj i Mira Sovilj, kao i njihova majka Mara Sovilj (rođena 1923. godine). Oni su, ni krivi ni dužni, bili žrtve hrvatske vojske.

Rajko Kričković, tadašnji pripadnik Hrvatske vojske, ubio je u Kijanima kod Gračaca Radomira i njegovu sestru Miru Sovilj, a njihovu majku zapalio u štali zajedno s kravama.

Radomira i Miru ubio je automatskom puškom, kada su pokušali da pobegnu, dok im je on vikao da stanu. Nesrećni brat i sestra pobegli su nekih tri stotine metara od kuće prema šumi, kada im je pucao rafalno u leđa.

Foto: Z. Jovanović

Kričković je proglašen krivim i osuđen na deset godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Podsetimo, na jučerašnji dan, pre 27 godina, napadom na Knin u zoru počeo je dugo pripremani egzodus Srba iz Krajine, najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata, tokom kojeg je, uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, sa svojih vekovnih ognjišta proterano više od 250.000 ljudi, 1.881 ubijen i nestao, a srpske kuće i crkve popaljene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)