"SRBI NISU IMALI VREMENA DA POKUPE GAĆE": Jeziv govor Franje Tuđmana o cilju "Oluje"

Novosti online

05. 08. 2022. u 14:07

NA jučerašnji dan, pre 27 godina, napadom na Knin u zoru počeo je dugo pripremani egzodus Srba iz Krajine, najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata, tokom kojeg je, uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, sa svojih vekovnih ognjišta proterano više od 250.000 ljudi, 1.881 ubijen i nestao, a srpske kuće i crkve popaljene.

СРБИ НИСУ ИМАЛИ ВРЕМЕНА ДА ПОКУПЕ ГАЋЕ: Језив говор Фрање Туђмана о циљу Олује

Foto Arhiva Novosti

I dok Hrvatska danas slavi, jedan deo njihovih medija je imao bar toliko obraza, nakon skandaloznih tekstova, tvrdnji i laži upućenih na adresu jednog naroda nad kojim je izvršen najstrašniji zločin, da podseti na zločinačku prirodu svega što se dešavalo u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini tokom avgusta 1995. godine.

– Tokom vremena donekle se zaboravio i čuveni govor Franje Tuđmana čija je politika sigurno suodgovorna za zločine koji su se događali nad Srbima - piše u tekstu objavljenom na sajtu, a zatim podsećaju na zlokobne Tuđmanove reči sa Kninske tvrđave izgovorene 26. avgusta 1995. kada su kolone sa 200.000 Srba već napuštale Hrvatsku na traktorima, ostavljajući svoje domove:

– Ovde u Kninu govorili su da imaju tri srpska mora, ovde u Kninu spremali su se za dugotrajno ratovanje, kovali su svoj novac, a onda pod snagom hrvatske vojske, pod mudrošću naših odluka i našeg rukovodstva, nestali su za dva, tri dana. Kao što rekoh, nisu imali vremena da pokupe ni svoje prljave pare, devize niti gaće – rekao je Tuđman tada u svom skandaloznom govoru u Kninu, a Indeks podseća na ove reči.

- Tuđman na još jednom mestu u govoru pominje "nestanak Srba", ali ovog puta u kontekstu cilja da se njihovo prisustvo na prostorima Krajine izbriše "kao da ga nikada nije ni bilo".

– Šta je to bilo istorijsko da je Knin bio takav užas antihrvatski koji ih je doveo do toga da i devedesete započnu borbu protiv samostalne, demokratske Hrvatske, ali evo koji ih je doveo i do toga da neslavno nestanu iz Knina i iz ovih krajeva kao da ih nikada nije ni bilo.

Navodeći ove Tuđmanove reči, napominje se da se u Hrvatskoj malo ko bavi žrtvama "Oluje" i odgovornošću hrvatske države za te žrtve, pitajući se "kako smo uopšte došli do toga da ima mesta samo za jednu jedinu istinu o Oluji kao veličanstvenoj i čistoj pobedi, iako činjenice govore da Hrvatska tu nije bila potpuno čista".

BONUS VIDEO - SEĆANjE NA NAJSUROVIJE ETNIČKO ČIŠĆENjE: Parastos žrtvama "Oluje" u Crkvi Svetog Marka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (7)