REFERENDUM NA KOSOVU KAO ISPIT ZA EVROPU: Predstavnici našeg naroda iz južne pokrajine traže osnovna prava

S. VIDAČKOVIĆ

15. 01. 2022. u 09:00

SRBI na Kosovu i Metohiji žele da se izjasne na referendumu i traže osnovna prava, koja svi imaju - da im se omogući da na njega izađu u nedelju.

РЕФЕРЕНДУМ НА КОСОВУ КАО ИСПИТ ЗА ЕВРОПУ: Представници нашег народа из јужне покрајине траже основна права

Foto D. Milovanović

Ovo je u petak poručio predsednik Srpske liste Goran Rakić posle sastanka u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem povodom bezbednosne situacije na KiM, s obzirom na to da našim sunarodnicima tamo nije omogućeno glasanje na predstojećem referendumu za promenu Ustava Srbije. Privremene institucije u Prištini su ranije saopštile da će kosovski Srbi moći da glasaju putem pošte ili u Kancelariji za vezu. Tu providnu igru prozreo je Beograd odbijajući tu ideju, jer bi njenim prihvatanjem Srbi postali dijaspora u sopstvenoj državi, a Kurti bi indirektno dobio priznavanje lažne države. Istovremeno, delegacija EU u Srbiji i ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD zajedno su pozvali prištinsku vladu da omogući našem narodu da glasaju na KiM.

Rakić kaže da je razgovor predstavnika kosovskih Srba sa Vučićem dugo trajao i da su naši sunarodnici spremni da izađu na referendum, ne gubeći nadu u obećanje EU:

- U nedelju će EU pokazati svoje pravo lice, da li su za priključivanje Srbije Uniji ili je to samo prazna priča. Zato je i odgovornost EU veća, Brisel treba da pređe sa reči na dela. Srbi koji žive na KiM ne traže ništa osim osnovnih ljudskih prava, da se izjašnjavaju, biraju i da budu birani.

Predstavnici privremenih institucija u Prištini - premijer Aljbin Kurti, predsednica Vljosa Osmani i predsednik skuštine Gljauk Konjufca poručili su u petak, posle sastanka sa ambasadorima Kvinte i predstavnikom EU, da je otvaranje biračkih mesta Srbije na KiM "kršenje kosovskog Ustava":

- Institucije su jasno stavile do znanja da je otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse - poručuju Kurti, Osmani i Konjufca.

Kurtijev politički savetnik Jeton Zulfaj u petak je odbio poziv nemačkog ambasadora na KiM Jorna Rodea da se Srbima u našoj južnoj pokrajini omogući izjašnjavanje.

- Ustanovljena praksa je bila loša jer je stranim ilegalnim strukturama dozvoljeno da slobodno deluju u našoj zemlji. Građani srpske nacionalnosti sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju preko Kancelarije za vezu u Prištini ili poštom.

Rakić kaže da Srbi nisu građani drugog reda i da žele da imaju sva prava kao i Albanci. On ponavlja da je velika odgovornost na EU, posebno na zemljama Kvinte.

- Ako oni traže od Kurtija i prištinskih vlasti da se referendum održi, a ne bude ga bilo, onda je pitanje šta će Brisel dalje preduzeti. Do sada je EU bila nema. Sada pozivaju da se organizuje referendum. Videćemo šta će uraditi i nakon toga ćemo povlačiti dalje poteze. Srbi ne traže ništa drugo osim prava koja uživaju svi. Neka se referendum održi kao i do sada, uz prisustvo Euleksa i OEBS. Pozivamo i njih da se uključe i otvore biračka mesta.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić poručuje da je situacije veoma teška, pogotovo na jugu KiM, gde su Srbi većina.

- Nemogućnost održavanja referenduma biće nešto što će dodatno stvoriti tenzije koje nisu potrebne. Nažalost, imamo na delu stvaranje tenzija na različite načine. Zbog toga je odgovornost na predstavnicima međunarodne zajednice i čekamo njihov odgovor i sledeći korak.

VANREDNA SEDNICA SKUPŠTINE

NAKON sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte, koje su zatražile od prištinskih institucija da omoguće održavanje referenduma na prostoru KiM, premijer privremenih institucija Aljbin Kurti najavio je da će danas biti održana vanredna sednica parlamenta na kojoj će se razmatrati ovo pitanje. Kako su prištinski mediji na albanskom naveli, vanredna sednica biće održana u 14 časova. (D. Z.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije