"DA" ILI "NE" NOVINAMA U SUDSTVU: Građani Srbije se sutra na referendumu izjašnjavaju o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

15. 01. 2022. u 09:31

SRBIJA će sutra na referendumu glasati o promeni Ustava u delu koji se odnosi isključivo na pravosuđe. Ukoliko građani na pitanje: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?" većinom odgovore "da", naša zemlja će, uz potvrđivanje u Narodnoj skupštini, dobiti novi najviši pravni akt.

ДА ИЛИ НЕ НОВИНАМА У СУДСТВУ: Грађани Србије се сутра на референдуму изјашњавају о промени Устава у делу који се односи на правосуђе

Foto I. Marinković

U Ustavu se uvode nova pravila u načinu izbora sudija odnosno tužilaca, koje više direktno neće birati parlament. Skupština će sada izglasati po četiri istaknuta pravnika koji će ući u sastav Visokog saveta sudstva odnosno Državnog veća tužilaca. Oni će zatim, zajedno sa ostalim članovima ova dva tela (ima ih ukupno po 11) birati sudije i tužioce. Novina je i da se ukida probni mandat sudija, pa se oni neće kao do sada birati prvo na tri godine već na ceo radni vek, pod uslovom da ne prekrše neka od pravila obavljanja funkcije.

Tekst ustavnih amandmana prošao je kontrolu Venecijanske komisije koja je uglavnom dala pozitivne preporuke. Upravo ove promene najvišeg pravnog akta, bitne su za evropski put Srbije. To je ujedno i glavni argument za glas "da", uz nameru da se dođe do nezavisnog i efikasnog sudstva, koje su predstavnici vlasti potezali u referendumskoj kampanji. Opozicija, pak, poziva da se zaokruži "ne", uz objašnjenja - da je promena Ustava nametnuta od stranog faktora, da Skupština mora da bira sudije i tužioce...

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je u petak da će građani glasanjem "za", omogućiti da pravosuđe bude dodatno osnaženo višim stepenom nezavisnosti i razdvojivosti od zakonodavne i izvršne vlasti, čime će se smanjiti prostor za neprimereni upliv i uticaj političkog delovanja:

- Na ovaj način Srbija i njeni građani šalju jasnu poruku da smo i kao društvo i država rešeni da poštujemo i širimo osnovna prava i slobode svih, kao najbolji put ka vraćanju poverenja građana u institucije i posebno sudsku granu vlasti.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković pozvao je građane da zaokruže "da", jer će tako podržati uređenije pravosuđe i dati najneposredniji doprinos progresivnim kretanjima u društvu. On je osudio sve pokušaje stvaranja zablude kod građana da se menjaju i neke drugi delovi, osim oni ih pravosuđa.

 

Novosti

I Nenad Popović, ministar za inovacije, rekao je da je glas "da" glas za nezavisno sudstvo.

Inače, koliko god građana da izađe na referendum on će uspeti, jer praga izlaznosti nema. Ukoliko većina od izašlih bude "za" u istoriji će otići Ustav iz 2006. godine donet za vreme Vojislava Koštunice, koji je na snazi skoro 16 godina, i probio je prosek menjanja najviših pravnih akata, što je Srbija činila na skoro svakih 14 godina.

NA SPISKU 6,5 MILIONA BIRAČA

PRAVO glasa ima 6.510.233 birača na nešto više od 8.000 biračkih mesta. Ona se otvaraju u sedam časova, a zatvaraju u 20 časova. Glasaće se uz epidemiološke mere, razmak i obavezne maske. Građani koji nisu dobili poziv za glasanje, mogu otići na svoje mesto za izjašnjavanje sa ličnom kartom ili pasošem, što su, inače neohodna dokumenta da bi se ostvarilo pravo glasa. Glasaće se i u dijaspori, kao i u zatvorima. Proces će uz domaće nadgledati i posmatrači iz Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna