U UNIJU BEZ PORICANJA GENOCIDA: Premijerka sa briselskim liderima na Savetu za stabilizaciju i pridruživanje

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

25. 01. 2022. u 19:59

NIKADA ranije nismo ovom brzinom išli ka EU. Želimo da imamo veću vladavinu prava, nezavisno sudstvo, samostalno tužilaštvo, to smo i pokazali referendumom o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa.

У УНИЈУ БЕЗ ПОРИЦАЊА ГЕНОЦИДА: Премијерка са бриселским лидерима на Савету за стабилизацију и придруживање

Premijerka i ministarka Joksimović u Briselu

To je u utorak na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom evropske diplomatije Đozepom Boreljom i komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, istakla premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović učestvovala u radu šestog po redu Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU.

Predsednica Vlade je najavila formiranje Radne grupe, koja će, bez čekanja na izbore, početi da radi na setu zakona u oblasti pravosuđa. Navela je i da prioriteti ostaju vladavina prava, reforma javne uprave, ekonomske reforme i zelena agenda.

Evropski zvaničnici uzvratili su pohvalama na račun dosadašnjih reformskih procesa, i posebno istakli da je Brisel posvećen evropskoj perspektivi Srbiji. Ponovljena su dobro poznata očekivanja od naše države da nastavi da usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, a Borelj je posebno istakao i još jedno pitanje:

- Nema mesta u Evropi za to da se poriču genocidi, za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca, da se javno podržavaju oni koji podrivaju integritet zemalja u susedstvu, ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje.

Povodom dijaloga s Prištinom, Borelj je naglasio da treba da se ostvari brz napredak u procesu normalizacije i u sprovođenju postignutih dogovora, kao i da se nastavi put ka postizanju pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma.

- Treba stvoriti prave uslove za dalje vođenje dijaloga i suzdržati se od jednostranih nekoordinisanih dela ili retorike - rekao je Borelj i posebno pozdravio angažman Beograda u dijalogu.

Evropski šef diplomatije najavio je da će Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar sledeće nedelje ići najpre na Kosovo, kako bi se našli s političkim liderima i kako bi se zalagali za obnavljanje dijaloga.

Premijerka se takođe osvrnula na situaciju u regionu, naglasivši da sav trud može da se poremeti, ukoliko nema mira i stabilnosti. Poručila je i da očekuje otvaranje klastera 3 u junu, i još jednog klastera do kraja ove godine.

- Iskopavanje litijuma nije bilo na dnevnom redu. Na kraju ćemo, kao što smo i pokazali, slušati naš narod i šta ljudi i stručnjaci u Srbiji misle o tome - kazala je Brnabićeva.

Na to se nadovezao i Borelj, koji je kao netačne odbacio spekulacije da EU indirektno gura Srbiju u pravcu projekta sa "Rio Tintom".

ODGOVOR ZA N1: DRŽAVA JE BEZBEDNA

NA pitanje novinara televizije N1 da li je na sastancima bilo reči o tome da li je Srbija bezbedna zemlja, ako se uzme u obzir da su informacije o planiranom atentatu na predsednika Vučića stigle iz EU, a ne od domaćih službi, premijerka je uzvratila da je pitanje donekle zlonamerno, jer insinuira da Srbija možda nije bezbedna zemlja:

- To zaključujete na osnovu toga što smo mi te informacije dobili od partnera iz Evropola. A to po mom mišljenju pokazuje upravo suprotno, da Srbija jeste bezbedna, zato što su naše službe dobro povezane i dobro sarađuju sa kolegama širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!