PREMIJERKA ZAPOČELA POSETU BRISELU: Brnabićeva na radnom doručku sa Mekalisterom (FOTO)

Tanjug

25. 01. 2022. u 08:48

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić započela je jednodnevnu zvaničnu posetu Briselu radnim doručkom sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

ПРЕМИЈЕРКА ЗАПОЧЕЛА ПОСЕТУ БРИСЕЛУ: Брнабићева на радном доручку са Мекалистером (ФОТО)

Foto: Tanjug

U nastavku dana Brnabićeva će predvoditi delegaciju Srbije na šestom sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije i održati bilateralne razgovore sa najvišim zvaničnicima EU.

Za 14.00 časova planirano je i zajedničko obraćenje medijima premijerke Srbije, šefa diplomatije EU Žozepa Borelja i evropskog komesara za proširenje Olivera Varhejija.

Radnom doručku sa nekadašnjim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, a sada predsedavajućim Odbora za spoljnu politiku Dejvidom Meklaisterom, prisustvuje i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, a to će biti prilika da se razmotri evrointegracioni proces Srbije, reforme koje zemlja sprovodi na putu ka EU, ali i ukupna situacija u regionu i Evropi.

Mekalister je juče ponovo izabran na čelo najuticajnijeg i najvećeg odbora Evropskog parlamenta.

Foto: Tanjug

 

Brnabićeva bi zatim trebalo da održi bilateralne razgovore sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom.

Oko podneva u Briselu je planiran i šesti sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije, na kome će biti razmotren opšti napredak Srbije u oblasti pristupnog procesa, unutrašnjih reformi, usklađivanju sa EU zakonima, ali i spoljnom i bezbednosnom politikom, regionalna saradnja, dijalog Beograda i Prištine kao i pregled opšte situacije na Zapadnom Balkanu.

Delegaciju Srbije na sastanku Saveta predvode premijerka Brnabić i ministarka Jadranka Joksimović, a ispred EU Žozep Borelj i Oliver Varheji.

Sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje sastoji se od dva dela - plenarnog, kome prisustvuju predstavnici država članica na nivou radnih grupa, i restriktivnog, na kome su samo čelnici delegacija.

Foto: Tanjug

 

U popodnevnim časovima Ana Brnabić u Briselu će se sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, a zatim i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

U sedištu Evropske komisije premijerka Srbije razgovaraće sa potpredsednikom Komisije Fransom Timermansom i komesarom za pravosuđe Didijeom Rejndersom.

Zvaničnu posetu Briselu Brnabićeva završava sastankom sa novoizabranom predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom, nakon čega će se iz Brisela obratiti domaćim medijima.

BONUS VIDEO - PALMA U AMERICI: Ne treba mi ministarska funkcija da radim u interesu Srbije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu