PROFESOR MILOŠ KOVIĆ UPOZORAVA: Zapad nameće svoje viđenje srpske istorije

Novosti online

19. 04. 2022. u 16:08

PROFESOR istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miloš Ković smatra da mnoge stvari ukazuju na usredsređen napor najuticajnijih zapadnih zemalja da nametnu svoje viđenje istorije srpskog naroda.

ПРОФЕСОР МИЛОШ КОВИЋ УПОЗОРАВА: Запад намеће своје виђење српске историје

N. Skenderija

Ković je na današnjoj tribini "Rat u Ukrajini - šta znači srpska neutralnost" rekao da na to, pre svega, upućuje revizija istorije Srba u zapadnim medijima i stručnoj literaturi.

On je ukazao da je i u optužnicama Haškog tribunala vidljivo često upuštanje u analize istorije srpskog naroda i navode o njegovoj istorijskoj odgovornosti.

Ković je naveo da se trend nametanja istorije ogleda i u umanjivanju broja srpskih žrtava i relativizaciji odgovornosti za zločine u dva svetska rata, u zabrani javnog dijaloga o istoriji srpskog naroda i u sudskom nametanju "istina" o istoriji odbrambeno-otadžbinskog rata od "kolonijalne NATO uprave".

On smatra da je cilj da se istorija upotrebi kao sredstvo opravdanja osvajačkih ambicija i izgradnje novih, poželjnih identiteta kojima bi bili ukinuti postojanje i sećanja srpskog naroda.

- Ti procesi najbolje se vide u identitetskoj politici zapadnih velikih sila u BiH, od vremena austrougarske okupacije, preko nemačke okupacije u dva svetska rata i Titove diktature, do današnje NATO okupacije - naveo je Ković.

Prema njegovim rečima, zanimljivo je da se veoma slični, istovremeni procesi mogu uočiti u interpetacijama istorije Ukrajine i u identitetskoj politici velikih zapadnih sila prema toj zemlji.

- Tamo se na ovaj način poništava pamćenje, pa i samo postojanje ruskog naroda. I tu je cilj asimilacija i uništenje kako bi se olakšalo političko i vojno pokoravanje. Čak su i koreni ovih nastojanja veoma slični - ocenio je Ković.

Tri srpska interesa o kojima nema pregovora

On smatra da u aktuelnim svetskim dešavanjima Srbi trebaju da sačekaju i da ne žure, ali i da nikako ne popuštaju kada je reč o nacionalnim interesima.

- Treba se ponašati realpolitički. Naš interes je opstanak celog Kosova i Metohije, opstanak Republike Srpske u njenim dejtonskim kapacitetima, kao i opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori. O svemu može da se priča, ali o ovome se pregovarati ne može - istakao je Ković.

Milomir Stepić: Rusija pokazala da je imperija

Naučni savetnik Instituta za političke studije Milomir Stepić smatra da srpski narod zbog svoje budućnosti mora ispravno da se opredeli u sadašnjem delikatnom istorijskom trenutku.

- Srpski činilac ne bi smeo da pogreši i, radi neizvesnog "evropskog puta", zauzme prozapadnu, odnosno antirusku stranu. Visoku cenu najpre bi platila Republika Srpska - ocenio je Stepić.

On je ukazao da je vojnom intervencijom u Ukrajini Rusija pokazala da je imperija i da njen cilj neće biti samo parcijalan, regionalni, već sveobuhvatan i globalni, a to je potiskivanje SAD kao dosadašnjeg hegemona iz Evroazije i redefinisanje geopolitičkog sistema.

- Ako Rusija postigne uspeh, logično je da se "efekat domina" oseti i na Balkanu - rekao je Stepić.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)