RIK: Početkom nedelje konačni rezulati predsedničkih izbori

Tanjug

06. 05. 2022. u 13:40

REPUBLIČKA izborna komisija početkom nedelje objaviće konačne rezlutate predsednickih izbora, koji su održan 3. aprila, rekao je danas predsdnik RIK Vladimir Dimitirijević.

РИК: Почетком недеље коначни резулати председничких избори

Foto: P.Milošević

Dimitrijević je to najavio na današnjoj sednici, na kojoj su članovi RIK-a odlučivali o prigovoru birača iz Ahena iz Nemačke, koji je primljen 4. maja, a vezan je za to što mu je, kako je podnosilac prigovora naveo, onemogućeno pravo glasa.

Taj prigovor je odbačen, jer kako je objasnio Dimitrijević, RIK nije nadležna za prigovor birača Ivana Markovića iz Ahena koji je naveo da mu je onemogućeno da glasa u inostranstvu i da su mu time povređena biračka prava.

Dimirijević je dodao da je odgovor i u slučaju Markovića idenitičan odgovorima za prigovore iste vrste koji su dobili.

Član RIK Mirolsav Vasić tim povodom je rekao da je zabrinjavajuca činjenica što je broj naših ljudi u inostranstvu koji su se priavili za glasanje daleko, daleko manji od onih kojji žive van Srbije.

Kako je dodao, zato bi bilo važno da nadležni razmotre kako da dođu do većeg učešća birača iz inostranstva u izbornom procesu.

Član RIK Jovica Todorović ocenio je da bi usvojanje predloga Vasića bio dobra poruka za dijasporu.

Kako je na sednici rečeno, RIK očekuje i prigovor na rešenje Opštinske izborne komsije iz Bujanovca za čije rešavanje je predviđen rok od 72 sata.

Članovi RiK-a usvojili su i predloge zapisnika sa prethondnih sednica, zaključno sa 66. održanom 20. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)