SAMO U SLUČAJU SRBIJE NEMA POMENA REZOLUCIJE SB: Premijerka o licemerju članica G7

Novosti onlajn

17. 05. 2022. u 12:58

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić na svom Tviter profilu komentarisala je nedoslednost članica Grupe G7 u poštovanju rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

САМО У СЛУЧАЈУ СРБИЈЕ НЕМА ПОМЕНА РЕЗОЛУЦИЈЕ СБ: Премијерка о лицемерју чланица Г7

Foto: Printscreen/RTS

Premijerka je podsetila na to da članice grupe G7 selektivno poštuju rezolucije Saveta bezbednosti. U slučaju Srbije, poštovanja rezolucija nema. 

- Trivia: U dokumentu (Policy Paper) sa sastanka G7, kao rešenje za svaki problem/krizu na svetu podseća se na poštovanje rezolucija SB UN. U slučaju Libije, traži se puno poštovanje rezolucija UNSB 2629, 2571, 2570 i 2292; u slučaju Sirije 2254 i 2118; u slučaju Irana 2231, itd.  

- Samo u slučaju Srbije nema pomena o UNSBR 1244. Zato što su je svi iz G7 prekršili. Ovo pokazuje kompleksnost situacije i težinu položaja SRB koja poštuje međunarodno pravo i UN, uključujući i osnovne principe nepovredivosti teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država - napisala je premijerka na Tviteru. 

"To je vrhunac cinizma" 

Podsetimo, Ana Brnabiće je jutros, gostujući na televiziji Pink, komentarisala to što je takozvano Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope u godini kada je Priština uskratila jedno od osnovnih prava Srbima u južnoj pokrajini, a to je izjašnjavanje na referendumu 16. januara i izborima održanim 3. aprila.

- To je vrhunac cinizma, nije to kršenje sporazuma, na šta smo navikli i što se podrazumeva - rekli su jasno da ne planiraju da implementiraju Briselski sporazum - ali sada se uz pomoć prijatelja prijavljuju u Savet Evrope koji je zaštitnik ljudskih prava i to oni koji su poništili sva prava Srba na KiM - kazala je Brnabićeva.

Ona je rekla da očekuje od zemalja Kvinte i G7 da ne podrže članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope i dodala da ako bude drugačije, "onda je oštro saopštenje Kvinte na nedozvoljavanje glasanja Srbima mrtvo slovo na papiru i paradiranje papirima koji nemaju težinu i ne znače ništa".

- Očekujem od tih zemalja, kao i od zemalja G7 da ne podrže zahtev tzv. Kosova za članstvo u SE jer oni govore da Kosovo krši osnovna ljudska prava, osnovne postulate demokratije i utoliko ih više ne zanima vladavina prava - ukazala je premijerka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)