EPS DOBIJA FIRMU NA SEVERU KOSMETA? U Briselu danas dijalog, blizu dogovor o energetici

D. M.

21. 06. 2022. u 07:00

NEŠTO pre podneva danas u Briselu počinje nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača na kojem bi, posle dužeg zastoja, trebalo da dođe do opipljivog napretka u nerešenim pitanjima.

ЕПС ДОБИЈА ФИРМУ НА СЕВЕРУ КОСМЕТА? У Бриселу данас дијалог, близу договор о енергетици

Foto Z. Jovanović

Naša delegacija najpre će se sastati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a na dnevnom redu su energetika i nestali.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je, za "Novosti", uoči puta u Brisel da je, posle mnogih izazova i nebrojenih sastanaka, blizu postizanje rešenja u oblasti energetike i približavanju stavova po pitanju nestalih. On je ukazao da ukoliko se postigne dogovor o energetici, to neće biti nikakav novi sporazum, već ispunjenje onog iz 2013. i 2015.

Podsetimo, Priština se ovim dogovorima obavezala da omogući formiranje dve srpske energetske kompanije na KiM - "EPS trgovina", koja bi se bavila trgovinom električnom energijom i "Elektrosever", koja bi se bavila snabdevanjem i distributivnim uslugama (kao što su izdavanje i naplata računa, održavanje i fizičko povezivanje novih potrošača). S druge strane, predviđeno je da srpski operator prenosnog sistema ("Elektromreža Srbije" - EMS) podrži nastojanje tzv. Kosovskog operatora sistema prenosa i tržišta (KOSTT) da postane zasebna kontrolna oblast i član Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E). Srpska strana je sve svoje obaveze ispunila još 2015. kroz potpisivanje više tehničkih sporazuma i Ugovora o povezivanju sa KOSTT.

I kada je reč o nestalima, Beograd je Prištini dostavio sve tražene podatke, ali kosovska strana već godinama ne reaguje na naše zahteve za proveru najmanje devet lokacija za koje se sumnja da su masovne grobnice.

LAJČAKU MANDAT JOŠ 18 MESECI

ZEMLjE Evropske unije prihvatiće da se mandat specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka produži za još 18 meseci. Iako su neke zemlje EU izrazile nezadovoljstvo zbog toga što poslednjih godina nije bilo konkretnog napretka u dijalogu, na sastancima predstavnika država članica nijedna država nije se protivila produženju Lajčakovog mandata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)