INTERVJU Obrad Kesić: Hoće da izbrišu ime Republici Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 06. 2022. u 10:00

BOŠNjAČKA politika koristi rezoluciju o Srebrenici da diskredituje Republiku Srpsku i njeno postojanje.

ИНТЕРВЈУ Обрад Кесић: Хоће да избришу име Републици Српској

Foto P. Milošević

Takođe, lobisti koji rade u korist Sarajeva i Bošnjaka u Vašingtonu, uvek kao temeljni argument za rasturanje koncepcije RS koriste presude iz Haga koje govore da je počinjen genocid u Srebrenici. Dokument koji se sad gura u Generalnu skupštinu UN nastavak je aktivizma bošnjačke politike da se u međunarodnim krugovima negira legitimitet i legalitet Srpske.

Na ovo, u intervjuu za "Novosti", ukazuje Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, povodom akcije političkog Sarajeva da se na dnevni red Generalne skupštine UN uvrsti rezolucija kojom bi se nanela šteta RS i srpskom narodu.

Šta je konačni cilj ovakvih akcija?

- I kroz kvazilegalističke argumente, poput rezolucije, Sarajevo želi da dođe do revizije Dejtonskog sporazuma. U prvom koraku hoće da izbrišu ime RS, a zatim da Srpska ostane bez ikakvih ovlašćenja i bude prazna ljuštura unutar BiH. Rezolucija je samo još jedan politički alat Sarajeva u projektu uništavanja RS.

Kako da se Banjaluka odbrani od ovakvih napada?

- Ključno je da se izgradi političko jedinstvo svih srpskih stranaka. U Sarajevu sve bošnjačke političke partije zauzimaju odmah isti sav kad su u pitanju bošnjački nacionalni interes. Nažalost, u RS imamo vakuum, jer je nekim partijama u RS važnije rušenje vlasti, nego da stanu u odbranu Srpske i njenih građana.

Ali, Bošnjaci napad izvode i preko zajedničkih institucija BiH...

- Srpska mora ozbiljnije da shvati zajedničke institucije BiH i da tamo šalje najkvalitetnije kadrove. Ti kadrovi moraju da se drže odbrane nacionalnih interesa RS, kao što to rade bošnjački kadrovi. Moramo pokazati više aktivizma.

Foto P. Milošević

Iz Republike Srpske stalno stižu poruke da neće dozvoliti da BiH uvede sankcije Rusiji, što je Dodik nedavno potvrdio Putinu. Koliko s takvim stavom Banjaluka može da brani svoju poziciju?

- Banjaluka dobro brani svoju međunarodnu poziciju. Ima veliku podršku Srbije, zato što Srbija sprovodi neutralnu politiku. To otvara prostor i za BiH, ali i za stav RS. Postoji neiskrenost političkog Sarajeva kad napadima pokušava da prikaže RS kao vrstu "trojanskog konja" Rusije i Putina. Na taj način pozicioniraju političke i nacionalne ciljeve kako bi dobili podršku Zapada, a u suštini priželjkuju uspeh politike Srpske zato što neutralnost u velikoj meri garantuje najviše energetske interese Federacije BiH, a pogotovo Sarajeva.

Šta je onda ključno kako bi Banjaluka odbranila poziciju?

- Ključ za Republiku Srpsku je da Srbija istraje u politici neutralnosti. Srbija sprovodi sopstvenu politiku jedne stolice, a to je stolica Srbije. A to otvara prostor Srpskoj za stav neutralnosti koji je ključan.

I Srbija je pod jakim pritiscima, a često stižu kritike zbog veza sa RS i zahtevi da se "umiri Dodik". Hoće li veze Beograda i Banjaluke istrpeti sve izazove?

- Veze Beograda i Banjaluke su neraskidive i jačale su kad su pritisci bili jači i u težim vremenima. Sve je tanje jedinstvo u EU i u NATO po pitanju situacije u Rusiji, i to otvara prostor za Srbiju. Mnoge zemlje su nezadovoljne.

Na poslednjem samitu EU nije Zapadnom Balkanu dozvolila ni korak napred ka članstvu, kako se postaviti?

- Predsednik Vučić je uspeo da izgradi efikasnu koordinaciju sa susednim državama kroz inicijativu "Otvoreni Balkan". Videli smo da su prvi put tri države pregovarale i izgradile jedinstven stav prema EU. Sada je pravo vreme da lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije prekinu pregovore sa EU na određen period i pokažu da su spremne na konkretne mere. Treba da grade međusobnu saradnju i jačaju sopstvenu poziciju u pregovorima. A predstavnici EU se ponašaju kao imperijalističke snage koje samo naređuju i daju ultimatume koje svi moraju da prihvate.

ŠMITU PROŠAO ROK

KAKO vidite mogući epilog situacije oko visokog predstavnika Kristijana Šmita, koga Srpska smatra "turistom u BiH"?

- Dok nema jednoglasne odluke SB UN o imenovanju Šmita, sve odluke koje donosi u BiH su kršenje međunarodnog prava, Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. Situacija sa Šmitom je kao kad oficir naredi streljanje civila. Svaku nelegalnu naredbu vojnik ima pravo da odbije. Osnovni argument RS jeste da ovaj čovek nema legalno pravo da naređuje i nameće odluke i zakone. Instituciji visokog predstavnika u BiH je prošao rok trajanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada