SELAKOVIĆ NA KUBI: Tradicionalno prijateljstvo i jake veze sa Srbijom

Novosti online

04. 08. 2022. u 16:58

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković posetu Kubi započeo je sastankom sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Brunom Rodrigesom Pariljom.

СЕЛАКОВИЋ НА КУБИ: Традиционално пријатељство и јаке везе са Србијом

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Konstatujući da bilateralne odnose krasi tradicionalno prijateljstvo i istorijska bliskost naših naroda, Selaković je poručio da je Srbija jasno opredeljena da takve odnose dodatno unapređuje i učini još sadržajnijim.

U tom smislu, ministar je ukazao da je potrebno raditi na daljem jačanju političkog dijaloga na svim nivoima, kroz realizaciju poseta zvaničnika obe zemlje, ali i održavanjem kontinuiteta političkih konsultacija.

Selaković je izrazio zadovoljstvo i činjenicom da je njegova poseta realizovana u godini u kojoj obeležavamo 120. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između naših zemalja, istakavši da je tokom susreta sa kubanskim kolegom razmotreno i nekoliko inicijativa za obeležavanje ovog jubileja.

Ministar je upoznao kubanskog kolegu sa aktuelnom situacijom i poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, ujedno, zahvalivši na doslednoj podršci koju Kuba pruža očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i podršci u međunarodnim organizacijama.

Takođe, šef srpske diplomatije preneo je našu punu podršku nastojanjima Kube da u multilateralnim okvirima traži modalitete za prevazilaženje situacije vezane za ukidanje ekonomskog, finansijskog i trgovinskog embarga Sjedinjenih Američkih Država.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Selaković je ukazao da postoji značajan prostor za njeno unapređenje, istakavši našu spremnost i interes za saradnjom u brojim oblastima. S tim u vezi, ministar je napomenuo i da je veoma značajno što je ove godine potpisan Akcioni plan za 2022-2023. godinu, u cilju razvoja saradnje između Privrednih komora Srbije i Kube i čvršćeg povezivanja privrednika.

Na današnjem sastanku, Selaković je informisao ministra Rodrigesa o procesu evrointegracija Srbije, ali i predstavio inicijativu „Otvoreni Balkan“, podvukavši da je njen cilj ekonomsko povezivanje i bolji životni standard građana regiona.

BONUS VIDEO - SEĆANjE NA NAJSUROVIJE ETNIČKO ČIŠĆENjE: Parastos žrtvama "Oluje" u Crkvi Svetog Marka

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)