AMBASADOR JAPANA I PREDSTAVNICI KOMPANIJA U PRIVREDNOJ KOMORI VOJVODINE: Očekujemo nove japanske investicije u Srbiji

Z. GRUMIĆ

25. 08. 2022. u 14:22

JAPANSKE kompanije su u Srbiji a posebno u pokrajini Vojvodini vrlo dobro prihvaćene, imaju odgovarajuće uslove za poslovanje i komunikaciju s drugim regionima i zato se mogu očekivati nova ulaganja u našoj zemlji, uprkos aktuelnim problemima koje nameće globalna ekonomska kriza.

АМБАСАДОР ЈАПАНА И ПРЕДСТАВНИЦИ КОМПАНИЈА У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ: Очекујемо нове јапанске инвестиције у Србији

Z. Grumić

JAPANSKE kompanije su u Srbiji a posebno u pokrajini Vojvodini vrlo dobro prihvaćene, imaju odgovarajuće uslove za poslovanje i komunikaciju s drugim regionima i zato se mogu očekivati nova ulaganja u našoj zemlji, uprkos aktuelnim problemima koje nameće globalna ekonomska kriza.

To je istaknuto na današnjem sastanku predstavnika japanskih kompanija koje posluju u Srbiji sa domaćim privrednicima održanoom u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), kojem je prisustvovao i ambasador Japana u Beogradu Takahiko Kacumata.

- Za nas je veoma važno da u Novom Sadu i Vojvodini razvijemo dobre projekte koji će biti modeli za uspešnu buduću saradnju, ovde u Srbiji i šire na Zapadnom Balkanu – izjavio je ambasador Kacumata naglasvši da Vlada Japana podržava investicije u našoj zemlji i u okviru našeg pridruživanja EU.

Ambasador Kacumata je izrazio zahvalnost što su, kako je rekao, japanske kompanije ovde vrlo lepo prihvaćene i napomenuo da u Vojvodini one imaju dobru povezanost drumskim, železničkim i vodnim saobraćajem sa drugim regionima Evrope. Takođe je istakao odličnu saradnju kompanija sa Univerzitetom u Novom Sadu i kvalitetne kadrove koje odatle dobijaju.

Predsednik PKV Boško Vučurević naveo da japanske firme u Srbiji zapošljavaju oko 7.000 radnika i dodao da je spoljnotrgovinska rasmena naše zemlje sa Japanom ove godine dostigla 136 miliona evra, što je dva odsto više nego lane, čemu su značajan doprinos dale i japanske kompanije.

Iz fabrike kompanije „Tojotajers“ u Inđiji već je izašao prvi kontigent automobilskih guma, koji je plasiran na američko tržište a očekuje se da do kraja ove ili početkom iduće godine krene i proizvodnja elektromotora u fabrici „Nideka“ u Novom Sadu, što će značajno povećati izvoz Srbije, dodao je Vučurević.

Na sastanku u PKV učestvovali su predstavnici Japanske internacionalne korporacije za razvoj i Japanska poslovne alijanse u Srbiji, udruženja koje okuplja oko 50 japanskih kompanija i srpskih poslovnih partnera.

- Investicije iz Japana do sada su bile uglavnom iz industrije vezane za proizvodnju automobila, IT sektora i poljoprivrede. Šanse za razvoj japanskih kompanija ovde su u širenju poslovanja postojećih investitora i u dovođenju novih – rekao je Goran Pekez predsedavajući Japanske poslovne alijanse u Srbiji.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NAJSREĆNIJI ZNAK HOROSKOPA U JULU 2024! Iznenadna zarada, nova nekretnina i pravi izbor ljubavi