ORLIĆ O PRITISCIMA: Srbija je jedina zemlja koja vodi računa o međunarodnom pravu

Novosti online

10. 09. 2022. u 15:28

PREDSEDNIK Narodne skupštine Vladimir Orlić izjavio je da Zapad, kada je reč o rešenju za Kosovo i Metohiju, hoće da se Srbija prilagodi onome što oni smatraju da je realnost na terenu i dodao da iz poruka i postupaka velikih sila Srbija shvata da mora sama da se bori kako bi sačuvala svoje nacionalne interese, prenosi RTV.

ОРЛИЋ О ПРИТИСЦИМА: Србија је једина земља која води рачуна о међународном праву

FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/

Orlić je za TV Prva istakao da se državno rukovodstvo Srbije svakoga dana, u jako teškim uslovima i uz svakodnevne pritiske, bori da sačuva mir i stabilnost, ali i srpski narod i njegov opstanak na KiM i ocenio da je svaki dan kada se uspe u tome, zlata vredan.

Dodao je da traže i da Srbija ne insistira tako čvrsto na odbrani svojih nacionalnih interesa jer to njima pravi probleme na onom nivou koji im je najvažniji, a to je da ne dođe do još nekog sukoba na tlu Evrope.

Kako je kaza, Evropa stoji na stanovištu da zbog rata u Ukrajini mora da čuva mir i zato vrše pritisak na Srbiju, a ćute na ono što rade kosovske institucije i Aljbin Kurti.

- Ti veliki više i ne pokušavaju da obrazlože svoje stavove i postupke - kazao je Orlić.

Takođe je rekao i da im je ruski predsednik Vladimir Putin otvoreno i jasno rekao da su napravili presedan na KiM i da će sada on to uraditi sa Donbasom i Krimom i ocenjuje da to opet ide na teret Srbiji.

- I jedni i drugi kada izvlače tešku artiljeriju, to ide preko naših leđa i mi stalno ispadamo neka kolateralna šteta - dodao je.

Ipak, kako je naveo, Srbija je uspela u ovakvim uslovima, koji su već dugo takvi, da vodi doslednu i istrajnu politiku.

- Srbija je jedina zemlja koja vodi računa o principima u međunarodnom pravu - ističe on.

Orlić ocenjuje da danas niko ne može da kaže šta će se desiti sutra kada je reč o situaciji u vezi južnom srpskom pokrajinom pogotovu što, kako kaže, u Prištini se ne ponašaju racionalno i ne ispunjavaju ni ono na šta su se obavezali.

- Pokušavaju i da proteraju naš narod, ali mi ćemo do kraja da insistiramo na rešenju koje znači mir i to ne znači slabost, već odgovornost prema svima. Uz naš narod ćemo da stojimo i sačuvaćemo ga i nećemo dozvoliti da nam narod ugroze. Ukoliko nam ugroze narod, u tom slučaju će Srbija da pobedi i zato i u teškim uslovima uspevamo da dođemo do nekih stvari. Važno je što smo relaksirali situaciju vezanu za lična dokumenta - naveo je predsednik Skupštine.

Prema njegovim rečima, to što iz SAD upućuju dodatne količine naoružanja zemljama u okruženju i takozvanom Kosovu kao pomoć za odbranu od ruske agresije, a Srbiju jedinu izostavljaju, pokazuje da Srbija mora sama da vodi računa o sebi.

- To je i uvertira za neki novi korak, neki novi zahtev za ono što radimo i opet će vam reći da Srbija ne treba da vodi računa o sebi, da će joj pomoći, ali ne, mi smo razumeli da moramo da vodimo računa sami o sebi i svojim pozicijama, jer ako čekamo druge nema od toga ništa - kazao je.

Govoreći o zakazanoj posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, predsednik parlamenta kaže da će biti prisutan predsednik Aleksandar Vučić koji će i poslanike, ali i građane obavestiti o trenutnom stanju, izazovima koji su pred Srbijom, ali i o onome što je do sada uspelo da se uradi za srpski narod na Kosovu.

Orlić ne očekuje da će na toj sednici doći do jedinstvenog stava svih poslanika Narodne skupštine i dodaje da je realno da ta sednica traje dva dana, odnosno u utorak i sredu, prenosi "Kosovo online".


BONUS VIDEO: Narod čeka Vučića u Požarevcu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (73)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja