KURTI SAD I VOJSKOM UPADA NA SEVER KIM: Priština zadala još jedan ozbiljan udarac miru u našoj južnoj pokrajini

D. M.

26. 09. 2022. u 09:00

POSLE nelegalne izgradnje policijskih baza na severu Kosova i Metohije i uvođenja redovnih patrola oko jezera Gazivode, protivno svim dosadašnjim sporazumima, vlast u Prištini otišla je korak dalje izvevši do sada najveću pretnju po mir u našoj južnoj pokrajini.

КУРТИ САД И ВОЈСКОМ УПАДА НА СЕВЕР КИМ: Приштина задала још један озбиљан ударац миру у нашој јужној покрајини

Pripadnici tzv. KBS, Foto AP

Naime, kako "Novosti" nezvanično saznaju, u subotu je na području Zubinog Potoka, na planini Mokra gora, primećeno da je iz pravca opštine Istok naišla kolona vozila tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u kojoj je bilo osam vozila: pet "lend rovera difender" i tri "micubiši pajera".

Pripadnici pomenute formacije vozilima su stigli do repetitora koji se nalazi na delu planine poznatijem kao Uvor, odakle su maršom nastavili da se kreću ka unutrašnjosti opštine Zubin Potok i to u dubinu od tri do pet kilometara. U toj pešačkoj grupi, prenose naši izvori, bilo je nešto više od 30 vojnika sa dugim cevima. Nosili su i četiri puškomitraljeza.

Za sada se o ovom nečuvenom potezu premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, koji preti da ugrozi mir na KiM, nije izjasnio niko iz međunarodne misije Kfora, bez čije saglasnosti i bez prethodnog obaveštavanja predstavnika Srba, nijedna naoružana formacija ne sme da uđe na sever pokrajine, po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Podsetimo, prištinske specijalne policijske snage nedeljama unazad izviđale su teren u blizini administrativnih prelaza, merkajući pogodne kote sa kojih bi mogle da ugroze srpsko stanovništvo i njegove političke lidere. Takođe, ova poslednja provokacija stiže odmah pošto su "Novosti" otkrile da je Kurti održao sastanak sa najvišim diplomatskim predstavnicima Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) u Prištini, na kojem su mu Amerikanci obećali isporuku tri sistema za elektronsko ometanje namenjene novim bazama koje su prištinske bezbednosne snage instalirale na severu, odnosno tik uz administrativnu liniju.

Takođe, on je od svojih saveznika iz SAD tražio artiljerijske granate dometa iznad 10 kilometara, a od Britanaca je zahtevao da mu dostave precizne koordinate srpskih policijskih i vojnih položaja neposredno u blizini Kopnene zone bezbednosti.

Malo je neverovatno da se sve ovo dešava slučajno, s obzirom na to da se bliži 1. oktobar, kada Kurti planira da pokuša sa početkom primene jednostrane odluke o zabrani registarskih tablica sa srpskim oznakama. Kurti već nedeljama priprema teren za izazivanje nove krize, koja bi od regiona ponovo mogla da napravi bure baruta: njegovi specijalci obučavaju se za razbijanje barikada i upotrebu teških mitraljeza, instalirane su osmatračnice i baze kosovske policije u blizini Jarinja, nabavljaju dronove, oružje...

Radomir Milašinović, bivši dekan Fakulteta za bezbednost, kaže za "Novosti" da ove provokacije nisu ništa novo:

- Bojim se da će se ovakve akcije dešavati svakog dana. Kosovo je protektorat, najviše Amerike, a onda i Nemačke i ostalih koji tu imaju, ili misle da mogu da ostvare neki interes, i geopolitički i materijalni. Balkan je uvek bio latentno žarište sukoba u Evropi, pogotovo kada je reč o Kosovu i BiH. Zato prištinski mentori i drže u stanju pripravnosti i jačaju oružane snage lažne države, kako bi ih aktivirali ako procene da im je u interesu stvaranje haosa, odnosno novog žarišta ili rata na ovim prostorima.

ZA GODINU 12 NELEGALNIH AKCIJA

OD PROŠLOG septembra specijalci ROSU sproveli su 12 nelegalnih akcija na severu KiM, upadajući u zgrade privremenih organa opština sa srpskom većinom, izvršavajući oružane prepade na kuće Srba i nasilna hapšenja, a sve pod "parolom" borbe protiv kriminala i korupcije. Specijalci ROSU uglavnom su bili naoružani do zuba i koristili su oklopna vozila, sve sa ciljem dodatnog zastrašivanja naših sunarodnika.

* * * * * * * *

ŽITELjI ZUBINOG POTOKA I OKOLNIH SELA OGORČENI ZBOG NELEGALNOG UPADA TZV. KBS

Strah, nemir i revolt se uselili među srpski narod

OSEĆAMO se pokoreno, nezaštićeno, kao da svakog trena možemo biti na nišanu. Mi i naša deca. A ovde smo se kućili, kao i decenijama i vekovima pre nas naši preci.

Ovako za "Novosti" govore žitelji Zubinog Potoka i okolnih sela povodom nelegalnog upada naoružanih pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, ne skrivajući da su ogorčenost, ali pre svega strah postali sastavni deo njihovih života.

Ukazuju da je situacija počela da se komplikuje pre mesec dana, kada su pripadnici ROSU počeli da prave svoje baze na dve lokacije, nadomak Brnjaka i sela Gornji Jasenovik, iznad jezera Gazivode.

- Opkolili su nas u potpunosti. Nije nam svejedno, pogotovo što svakodnevno prolaze vozilima, verovatno u izvidnice - kaže nam S. Đ. (70), čija se kuća nalazi u podnožju brda na kojem se uveliko gradi baza na površini od blizu dva hektara.

Kako nam kaže M. Đ. iz Gornjeg Jasenovika, meštani, vlasnici imanja, nisu ni konsultovani oko radova.

Sagovornici "Novosti" kažu da su dodatno revoltirani zbog bahatosti kosovskih vlasti koje su nadomak Brnjaka, takođe bez dozvole lokalne vlasti i vlasnika, sagradili telekomunikacioni stub visok desetinu metara. Pretpostavlja se da odatle osmatraju i snimaju čitavo područje. D. Z.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

VLADIMIR ORLIĆ: Dnevničke beleške tajkuna Đilasa