TEROROM HOĆE DA PROTERAJU SRBE: Na Kosovu i Metohiji, naši sunarodnici stotinu puta bili žrtve incidenata albanskih ekstremista

D. ZEČEVIĆ

04. 10. 2022. u 12:31

ZDRAVSTVENO stanje Ljubomira Mirića (55) iz Lipljana kojeg je u subotu uveče hicem iz vatrenog oružja ispred diskoteke u Gračanici ranio Albanac I. Đ. je - stabilno.

ТЕРОРОМ ХОЋЕ ДА ПРОТЕРАЈУ СРБЕ: На Косову и Метохији, наши сународници стотину пута били жртве инцидената албанских екстремиста

Povređenog posetili predstavnici Srba sa KiM, Foto Tanjug

On se uspešno oporavlja u Kliničko-bolničkom centru "Simonida" u Gračanici, a za vinovnikom incidenta još uvek se traga.

Ranjavanje Mirića, prema podacima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, tačno je stoti napad na Srbe u pokrajini, od početka godine. Ovako tamna statistika, kako ističu iz Kancelarije, onespokojava i uznemirava srpski narod na KiM.

- Po sredi je sistematski napad na Srbe, njihovu imovinu i objekte SPC. Talas nasilja svoj koren ima u Prištini i odnosu vlasti Aljbina Kurtija prema Srbima - saopštila je Kancelarija za KiM, uz pitanje predstavnicima međunarodne zajednice koje deluju u pokrajini da li će i kada dići glas protiv terora kojem su izloženi našu sunarodnici i poslati poruku nulte tolerancije prema nasilju nad Srbima.

I politički predstavnici Srba ističu da je neophodna adekvatna reakcija nadležnih organa jer će se incidenti ponavljati sve dok počinioci ne budu adekvatno sankcionisani. Napadači na Srbe uglavnom ne ostaju neotkriveni, a i oni koji su poznati policiji uglavnom prolaze bez adekvatne kazne i nastavljaju da zastrašuju Srbe.

Foto: Novosti

To se dogodilo u slučaju nedavno ranjenog devetnaestogodišnjeg Nemanje Mitrovića iz Babinog Mosta kod Obilića. Njegovi roditelji Milena i Saša, ophrvani su brigom za sina koji se oporavlja od povreda, ali i strahuju za bezbednost čitave porodice. Otac Albanca koji je nedavno nožem ranio Nemanju, kako kažu, slobodno se kreće selom i zastrašuje svedoke. Mitrovićima preti da će ih ukoliko ne povuku tužbu, proterati, zbog čega ispred njihove kuće neprekidno dežura kosovska policija.

- Teško je živeti u ovakvim uslovima. Policija nas prati čak i kada idemo na njivu - priča Milena, majka još troje dece, Milice (17), Stefana (14) i Vuka (13).

Ona podseća i na incident iz 2015. godine kada su nepoznati Albanci iz crnog džipa na ulici ispred kuće pokušali da im kidnapuju kćerku Milicu.

- Napadom na decu udaraju nas tamo gde smo najranjiviji. Jer, svaki roditelj bi i svoj život dao za dete. Hoće da nas nateraju da se iselimo - ukazuju Mitrovići.

POLICIJA DA RADI SVOJ POSAO

KANCELARIJA za KiM oštro je osudila napad na Ljubomira Mirića i naglasila da očekuje da policijski i sudski organi na Kosmetu počnu da rade svoj posao.

- Samo kažnjavanjem odgovornih za napade na Srbe može da se pošalje poruka da je nasilje neprihvatljivo, bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinioca - poručuju u Kancelariji za KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove