NOGOM UDARALI U OTVORENA VRATA: U Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, dan posle bahaćenja kosovskih policajaca

D. ZEČEVIĆ

07. 12. 2022. u 22:05

DVA službenika izborne komisije, očito Albanci jer su pričali na albanskom, u pratnji dva naoružana policajca, upali su u zgradu, dok je desetak do zuba naoružanih specijalaca stajalo ispred.

НОГОМ УДАРАЛИ У ОТВОРЕНА ВРАТА: У Северној Митровици и Зубином Потоку, дан после бахаћења косовских полицајаца

Zgrada Opštine u Zubinom Potoku, Foto D. Zečević

Jedan od ovih što su ušli u zgradu nogom je gurnuo već otvorena vrata Opštinske izborne komsije. Verovatno su hteli da promene bravu kad se začula detonacija. Oni su izleteli, i sa ostalim pripadnicima policije otišli ka džipovima kojima su i došli. A čim se začula eksplozija Srbi su počeli da se okupljaju, misleći da je opkoljena opština.

Ovako nam jedna od radnica u Opštini Zubin Potok opisuje kako je u utorak izgledao prepad na prostorije izborne komisije. Tokom današnjeg dana u Opštini se radilo uobičajeno, mada je bio opipljiv strah da se upad ne ponovi.

Isti scenario izveden je i u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a sve uoči izbora koje je Priština zakazala nakon što su predstavnici Srba napustili institucije, tražeći formiranje ZSO i prestanak terora nad našim sunarodnicima.

Svi žitelji Zubinog Potoka sa kojima smo razgovarali iznose isti utisak: cilj je bio samo da se demonstrira sila i da se unese dodatni nemir među Srbe.

- Prištinska vlast hoće da pokaže da ovde može da radi šta hoće. Ali, mi ćemo im se odupreti svim demokratskim sredstvima - kaže nam jedan od žitelja.

Tokom posete ovoj opštini čuli smo i da su pripadnici kosovske policije bazu u Gornjem Jasenoviku, iznad jezera Gazivode, zaštitili žicom i džakovima punjenim peskom. Na još dve lokacije, pričaju upućeni, pripremaju nelegalnu gradnju baza.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici, ispred nekadašnjih prostorija Opštinske izborne komisije, danas su se mogli videti tragovi bahaćenja kosovskih policajaca naoružanih automatima. Razbijena stakla na prozorima, srča ispred zgrade... Na vratima je nova brava, a unutra isprevrtane stvari. U nekoliko navrata ovo područje nadletao je i helikopter KFora.

CIK ORGANIZOVAO ŽREB ZA BROJEVE?!

UPRKOS incidentima, Centralna izborna komisija priprema izbore. Naime, juče ujutru je žrebom određen redni broj kandidata na glasačkim listićima za gradonačelnike četiri opštine na severu, a za koje su se prijavila samo dva srpska kandidata - Slađana Pantović, nezavisni kandidat za opštinu Zvečan i Aleksandar Jablanović, ispred Partije kosovskih Srba za opštinu Leposavić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije