OGLASILA SE I EPARHIJA RAŠKO-PROZRENSKA: Sprovode se mere koje mogu podstaći na iseljavanje sa Kosova i Metohije

Tanjug

08. 12. 2022. u 15:50

EPARHIJA raško - prizrenska i kosovsko - metohijska izrazila je danas zabrinutost zbog najnovijih zbivanja na severu Kosova i Metohije, kao i u Velikoj Hoči, ukazujući na to da svakodnevno dobijaju zabrinjavajuće vesti od vernika da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na srpski narod.

ОГЛАСИЛА СЕ И ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРОЗРЕНСКА: Спроводе се мере које могу подстаћи на исељавање са Косова и Метохије

foto instagram

Kako se navodi u saopštenju Eparhije, kao Crkva koja je vekovima bila i ostala uz svoj narod na tim prostorima, ne mogu ravnodušno da gledaju na sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepoverenje i napetost i još više mogu podstaći srpski narod na iseljavanje. 

- Ovakva situacija može da dovede do eskalacije nasilja koje nikome nije na korist - upozoravaju.

Eparhija apeluje na institucije tzv. Kosova da pokažu uzdržanost i svest da se politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gde Srbi 23 godine jedva preživljavaju u getu. 

Istovremeno, očekuju od međunarodnih predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći da se zaustavi najnoviji talas pritisaka na srpski preostali narod, koji postupke kosovskih institucija doživljava kao direktnu pretnju da za Srbe nema mesta na ovim prostorima.

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost što su međuetnički odnosi i poverenje na KiM na najnižem nivou u poslednjih 20 godina i sve poziva na mir i uzdržanost. 

Svi postojeći problemi moraju da se rešavaju bez etničkih tenzija i eventualne eskalacije nasilja, koje je neprihvatljivo i može imati dalekosežne negativne posledice, poručuju iz Eparhije.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poslao je danas kosovsku policiju u Veliku Hoču da jednoj od najstarijih vinica "Petrović" oduzme 40.000 litara vina.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici