PRIŠTINSKI MEDIJI: Takozvano Kosovo zvanično podnosi zahtev za članstvo u Evropskoj uniji

Novosti online

14. 12. 2022. u 11:29

DANAS se održava ceremonija potpisivanja upućenog zahteva tzv. Kosova za članstvo u Evropskoj uniji,

ПРИШТИНСКИ МЕДИЈИ: Такозвано Косово званично подноси захтев за чланство у Европској унији

Foto AP

Ceremoniji potpisivanja prisustvuju zvaničnici tzv. Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Glauk Konjufca i premijer Aljbin Kurti.

Podsetimo, Beograd je pokrenuo sve političke i diplomatske resurse kako bi zahtev Prištine da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a koji premijer privremenih institucija Aljbin Kurti namerava da podnese sutra, ostao "mrtvo slovo na papiru".

Argumentacija Srbije da bi prihvatanje ove aplikacije bio nezapamćen presedan temelji se na tri ključne stvari.

Prva je Ugovor o EU, odnosno Lisabonski ugovor iz 2007, koji predviđa da članice mogu postati samo države, što tzv. Kosovo de fakto i de jure nije. Kada bi kandidatura bila prihvaćena, EU bi praktično pogazila sopstveni ustav.

Druga je činjenica da pet zemalja EU - Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija - ne priznaju nelegalno proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, a za prihvatanje kandidature Prištine potrebna je saglasnost svih u Uniji.

Treća je da tzv. Kosovo ne samo da nije članica Ujedinjenih nacija, nego u krovnoj međunarodnoj organizacije ne može da "prebaci" ni polovinu, a kamoli dvotrećinsku većinu koja je potrebna da bi dobilo stolicu na Ist Riveru. Jer, od 193 članice UN, lažna država mogla bi da računa na maksimum 83 glasa.

Povodom potpisivanja aplikacije tzv. Kosova za članstvo EU

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao je da je potpisivanje aplikacije za članstvo u EU istorijski trenutak za tzv. Kosovo i prvi korak ka evroatlanskim integracijama.

- Danas činimo prvi korak ka članstvu u EU. Danas ćemo potpisanu aplikaciju za članstvo predati Češkoj koja predsedava Evropskom unijom. To je istorijski trenutak kojim želimo da otvorimo novo poglavlje - naglasio je Kurti.

Dodao je da će napredak Kosova zavisiti od posvećenosti reformama za unapređenje demokratije, vladavine prava i ekonomskog razvoja.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (8)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!